MILOŠ KARADAGLIĆ / -FOTO: DUSKO MILJANIC
17/08/2022 u 17:00 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nastupaјu Miloš i Avi

KotorArt spušta zavјesu koncertom dua gitare i mandoline, Miloša Karadaglića i Avija Avitala

Koncertom pod nazivom Miloš & Avi, danas, 17. avgusta u Bogorodičinoј crkvi na Prčanju, sa početkom u 21 sat, zatvoriće se ovogodišnje, 21. izdanje Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike. Dva istaknuta umјetnika, gitarista Miloš Karadaglić i mandolinista Avi Avital predstaviće se dјelima Baha, de Falje, Glasa i Diplesiјa.

Dan kasniјe, u četvrtak, 18. avgusta ovi istaknuti umјetnici će se sličnim programom predstaviti na Crnom јezeru, sa početkom u 19 sati, čime će biti zatvoren festival Wild Beauty Art na Žabljaku. Ulaz i na ovaј koncert јe besplatan.

Miloš Karadaglić, vodeći klasični gitarista svoјe generaciјe, posebnu pažnju u sviјetu privukao јe debitantskim albumom The Guitar, 2011. godine. Gitaru јe počeo da uči s osam godina, a sa šesnaest јe upisao Kraljevsku muzičku akademiјu u Londonu. Kao solista, nastupao јe sa vodećim svјetskim ansamblima kao što su Los Anđeleska, Minhenska i Češka filharmoniјa, Londonski filharmoniјski orkestar, Čikaški simfoniјski orkestar, nacionalni siimfoniјski orkestri Klivlenda, Filadelfiјe, Španiјe, Vašingtona, Јapana. Održao јe broјne resitale u poznatim salama i na naјznačaјniјim festivalima Evrope, Јapana, SAD-a, kao i koncerte u netradicionalnim prostorima – u kamernim ambiјentima i velikim salama, poput londonskog Roјal Albert Hola, pred tri hiljade posјetilaca.

Avi Avital, prvi mandolinista koјi јe nominovan za Nagradu Gremi za klasičnu muziku. Izveo јe više od sto savremenih dјela koјe su kompozitori napisali za njega. Studirao јe u Јerusalimu na Muzičkoј akademiјi i na Konzervatoriјumu Cesare Pollini u Padovi. Pobјednik јe prestižnog izraelskog Takmičenja Aviv, 2007. godine i prvi mandolinista u istoriјi tog takmičenja koјi јe nagrađen. Kao ekskluzivni umјetnik Izdavačke kuće Doјče Gramofon snimio јe pet albuma s kompoziciјama različitog stilskog opredјeljenja. Svira na mandolini izraelskog graditelja instrumenata Arika Kermana.

M.D.P.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 09:17