Са конференције за штампу у Звездара театру / -фото: Јаков Симовић
09/11/2021 u 18:16 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ненад Јездић о својој новој улози: Милутин је парадигма истинског патриотизма

Премијерно извођење монодраме "Књига о Милутину" симболично је заказана за 11. новембар, када се обиљежава Дан примирја у Првом свјетском рату

Премијера представе "Књига о Милутину - део први", коју је режирао Егон Савин на основу истоимене књиге Данка Поповића објављене давне 1985. године, јуче се дио екупе нове продукције Звездара театра сусрео са новинарима.

У монодрами насталој по најчитанијој књизи послератне српске књижевности, говорили су Ненад Јездић, који тумачи лик Милутина, Савин, као и директор Звездара театра Душко Ковачевић.

У својим размишљањима Милутин, обичан сељак из шумадијског села Коштунићи, отвара низ питања која нам указују на бесмисао рата. Његова размишљања нас упућују и на то да су у рату и побједници и побијеђени - губитници.

– Милутин и његово житије је толико садржајно, тачно, да нема шта да се дода. А толико је важно да се сви наши Милутини, сви који се налазе у породичним албумима, породичном трајању, да се та парадигма оживи. Милутин је парадигма истинског патриотизма, истинске храбрости и јунаштва. И постављам питање достојности да ја то играм. Свеприсутна ми је сумња у глави да ли сам уопште достојан да макар и тих сат и нешто на сцени будем Милутин Остојић – рекао је Ненад Јездић.

Егон Савин је истакао да је добар осјећај када не морате публици да препричавате оно што сте направили, јер је све написано у књизи.

– Кроз рад на овој адаптацији присјетио сам се свог дјетињства - на телевизији Дневник и неки политичари који одлазе на гроб Незнаном јунаку. Увијек сам се питао ко је он, зашто је незнан и непознат. После читања Милутина сам рекао – то је тај незнани јунак! Толико необразован, а толико племенита личност, архетип једног народа. Осјећате га као најближу родбину, а опет му се дивите као хероју. Јездић је урадио величанствен посао, отворио је димензију огромне плементости и осјећајности. Мислим да је направио улогу која ће се памтити – истакао је редитељ.

Душан Ковачевић је казао да иако је ријеч о монодрами "више је налик филму, јер глумац у својој исповијести путује кроз три рата, два Балканска и Први свјетски рат".

– Јездић прича причу која је опште мјесто нашег страдања, изузетно потресна прича о човјеку који је прошао голготу повлачења преко Албаније и враћање кући гдје затиче мајку и жену које га једва препознају. Невјероватно узбудљива, опомињућа, трагична, потресна и катарзична прича о догађајима који не смију да се понове – рекао је Ковачевић.

image

Језидић као Милутин

-фото: Никола Вукелић

Сценографију и костиме за нови комад урадила је Весна Поповић, музику познати фрулаш Бора Дугић, а адаптацију текста потписује сам редитељ.

Након премијерног извођења, које је симболично заказано за 11. новембар, када се обиљежава Дан примирја у Првом свјетском рату, репризе "Књиге о Милутину" биће 12, 18. и 19. новембра.

"Књига о Милутину", која је најчитанија књига послератне срспке књижевности, објављена је 1985. године, имала је тираж од чак 40 издања и продата је у више од 500.000 примерака.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:11