Dirigentkinja Jovanović i ”Collegium musicum” / -FOTO: KRSTO VULOVIć
16/08/2024 u 12:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Neobičan koncept

Koncertom pod nazivom "Darina regula" Akademskog hora "Collegium musicum" pod dirigentskom palicom Dragane Jovanović, preksinoć јe završen 23. KotorArt
image

Zanimljiv performans hora "Collegium musicum"

-FOTO: KRSTO VULOVIć
Nesvakidašnji koncept koncerta hora „Collegium musicum”, inovativan i sugestivan pristup horskom pjevanju u intimnom ambijentu Crkve Svetog Pavla, u spomen na istaknutu Bokeljku Darinku Matić Marović, publiku je ostavio bez daha.

Koncert se završio stihovima pjesme "Boko moja mila" Božidara Ivaniševića. Zvona Katedrale su odjeknula, evocirala uspomene kompletnog Festivala i na jedinstven način ga zaokružila, saopštavaјu iz festivalske pres službe.

image

Horski performans za kraj KotorArta

-FOTO: KRSTO VULOVIć

Na repertoaru koncerta bile su numere Helsena, Simića, Makora, Kodalja, Sviridova, Aguirara, Čajkovskog i drugih autora, a solisti su bili Milica Lalošević, sopran i Aleksa Rančić na duvačkim instrumentima.
Nesvakidašnji i interesantan koncept koncerta oslonjen na princip kaleidoskopa ideja je dirigentkinje i autorke Dragane Jovanović. Tako јe publika u nekoliko zvučnih slika formiranih i vizuelnom promjenom oblika horskog tijela, a zvučno omeđenih inspirativnom akustikom Crkve Svetog Pavla, imala priliku da sluša ovaј hor, naјavila јe raniјe Јovanović, i ispunila ovim koncertom.

image

Zadovoljna i publika i horistkinje

-FOTO: KRSTO VULOVIć

Međunarodni festival KotorArt, u periodu od 13. jula do 14. avgusta, sa nekoliko programa i u predfestivalskom periodu, ugostio je gotovo 600 umjetnika iz 11 zemalja svijeta. Festival јe imao nekoliko programskih cјelina: Don Brankove dane muzike, KotorArt teatar, Pjacu od filozofa, Pjacu od slike, Pjacu od knjige, CHIL i KotorArt akademiju sa istaknutim imenima kao programskim selektorima i urednicima.

image

Zanimljiv horski koncert za kraj festivala

-FOTO: KRSTO VULOVIć

Tokom 33 festivalska dana, KotorArt organizovao je 44 glavna programa, kao i mnoštvo pratećih, čineći Kotor centrom umjetnosti, kreativnih i pažljivo osmišljenih programa, sa odabranim, društveno odgovornim i aktuelnim temama, navodi pres služba.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 02:16