Vujović, Manojlović i Blažević / -FOTO. Ž. JANJUŠEVIĆ
29/09/2023 u 15:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nezadovoljavajuća podrška Ministarstva kulture

Urednik pratećih programa festivala Mladen Blažević naveo je da će od ove godine pored novčanog dijela, glumci biti nagrađeni i "Brskovskim grošem", koji je idejno osmislio vajar Nikola Radonjić

"˜Festival glumca", odnosno filmski festival "Mojkovačka filmska jesen" počinje ove godine 2. i traje do 6. oktobra, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare. Ovo će biti 48. izdanje festivala, što ga čini jednom od najdugovjekijih filmskih manifestacija ne samo u Crnoj Gori, već i regionu, odmah nakon pulskog i niškog festivala, navela je Zorica Manojlović, direktorka mojkovačkog Centra za kulturu koji je i organizator manifestacije.

Dodala je i da u okviru predfestivalskih programa 30. septembra u galeriji CZK Mojkovac u 19 časova otvaraju izložbu karikatura Luke Lagatora. Narednog dana, kaže Manojlović, biće predstavljena knjiga za djecu Nataše Žurić "Kornjačina slava".

Festival počinje projekcijom filma Pavla Vučkovića "Zaštita pre svega". Ovo je jedan od pet takmičarskih filmova. A, van konkurencije biće prikazan film Senada Šahmanovića "Živko Nikolić - Nedosanjani san".

I ove godine, kako je naveo Aleksandar Vujović, umjetnički direktor festivala biće dodijeljene nagrade za najboljeg glumca i glumicu, i nagrada za najboljeg sporednog glumca i glumicu. Žiri koji će donijeti odluku radiće u sastavu Rastko Janković, predsjednik, i članice Branka Femić i Tijana Čurović.

Naglašava i da podrška Ministarstva kulture i medija festivalu "Mojkovačka filmska jesen" nije na zadovoljavajućem nivou, te da se nada da će se taj odnos u budućnosti ispraviti.

– Ono što mislim da treba reći jeste neadekvatna i neodvoljna podrška resornog Ministarstva, budući da govorimo o jednoj od najstarijih filmskih manifestacija u Crnoj Gori. Cijenim da će ta podrška u godinama koje dolaze uzimajući u obzir istorijat i karakter festivala biti veća i značajnija, a ne da se mjeri pomoći za jedno književno veče - rekao je Vujović.

I ove godine, navodi, uoči glavnih projekcija biće prikazivani studentski filmovi.

Urednik pratećih programa festivala Mladen Blažević naveo je da će od ove godine pored novčanog dijela, glumci biti nagrađeni i "Brskovskim grošem", koji je idejno osmislio vajar Nikola Radonjić. Napomenuo je i da rade na materijalu za monografiju ovog festivala, koja bi trebala biti objavljena za jubilej - 50. "Mojkovačku filmsku jesen".

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:53