Mostarska ”Zlatokosa” otvorila festival / -FOTO: ĐORĐE CMILJANIĆ
31/08/2023 u 21:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njegovanje dječje kreativnosti je kamen temeljac kulture

Pored Podgorice i mališani iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića moći će da pogledaju predstave koje učestvuju ove godine na 10. Festivalu lutkarstva

Međunarodni festival lutkarstva Podgorica - Crna Gora, koji ove godine obilježava jubilarno, deseto izdanje, svečano je večeras otvoren u velikoj sali KIC „Budo Tomović”.

image

Mijović Durutović otvorila je festival

-FOTO: ĐORĐE CMILJANIĆ

Festival je otvorila Milena Mijović Durutović, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija. Kako je navela, festival pruža uvid u savremene prakse lutkarstva, koje su se kao i ostale grane umjetnosti izmijenile ulaskom u novi vijek. Odnosno, došlo je do preplitanja i spajanja s drugim oblicima scenskog izražavanja i umjetničkog stvaralaštva. Posebno je istakla važnost multikulturnog pristupa festivala, kao i predstavljanje internacionalne i regionalne scene, što je i opredijelilo Ministarstvo da podrži festival, snažeći tako doprinos pravilnog razvoja kulturnih navika djece.

image

Predsjednik Milatović s porodicom došao na prvo zvođenje predstave "Zlatokosa"

-FOTO: ĐORĐE CMILJANIĆ

– Njegovanje kreativnih potencijala kod djece i mladih je bezuslovno kamen temeljac jedne kulture - istakla je ona, dodajući da je obaveza svih aktera u kulturi i umjetnosti, kao i kreatora politika u ovoj oblasti, da njeguju i snaže ovakve manifestacije stvarajući pretpostavke da se djeca formiraju kao publika i budući stvaraoci u kulturi.

Predstave igraju u više crnogorskih gradova

Pored Podgorice, gdje će mališani moći da uživaju u čarima jedinstvenog svijeta lutaka 31.avgusta, 1, 2, i 3. septembra u velikoj sali KIC-a "Budo Tomović" i sali DODEST, pozorišne trupe će odigrati predstave i za mališane iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića.

U Gusinju će, u Centru za kulturu, 1. septembra od 18 sati biti izvedena predstava "Kroki i prijatelji", dok će u ostalim gradovima trupe gostovati u ponedjeljak, 4. septembra. U Bijelom Polju će, u Centru za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo", od 14 sati biti izvedena predstava "Bremenski muzikanti", u Rožajama će biti izvedena predstava "Vuk i sedam jarića", u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu od 18 sati biti izvedena predstava "Zlatokosa". U Andrijevici će biti izvedena predstava "Kuče koje nije umjelo da laje", i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport "Mihailo Lalić".

Prethodno je Davor Dragojević, direktor festivala proglasio Đorđa Cmiljanića za novog ambasadora festivala.

Prva predstava na festivalu koji je takmičarskog karaktera bila je „Zlatokosa” Pozorišta lutaka iz Mostara, Bosna i Hercegovina. Predstava je igrala večeras i od 18 časova, i potom nakon ceremonije svečanog otvaranja.

image

I veliki i mali s nestrpljenjem očekivali ulazak u salu

-FOTO: ĐORĐE CMILJANIĆ

Ovogodišnji program okupiće šest glumačkih trupa iz pet zemalja, i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske, a o najboljima će odlučivati stručni i dječji žiri.

Festival koji je segment „Podgoričkog kulturnog ljeta” završava 4. septembra.

Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Kao i svake godine, ulaz na sve predstave je slobodan, a publika karte može preuzeti sat prije početka svake predstave.

Ž.J.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 00:13