Nobelova nagrada / - BRITANNICA
05/10/2023 u 13:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Norveški pisac Jun Fose dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Objavio je dvanaest romana, dvadeset šest drama, dvije knjige priča, sedam knjiga pjesama i dvije knjige eseja. Najvažniji romani su mu Melanholija I (1995), Melanholija II (1996), Jutro i veče (2000), To je Ales (2004), Budnost (2007)

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je norveški pisac Jun Fose, odlučila je Švedska kraljevska akademija nauka.

Jun Fose (64) je romansijer, dramski pisac, pripovjedač, pjesnik, esejist, pisac za djecu. Drame i romani Juna Fosea prevedeni su na više od četrdeset svjetskih jezika. Njegove drame igrane su u više od 700 pozorišta širom svjeta i jedan je od najvažnijih savremenih svjetskih dramskih pisaca.

Objavio je dvanaest romana, dvadeset šest drama, dvije knjige priča, sedam knjiga pjesama i dvije knjige eseja. Najvažniji romani su mu Melanholija I (1995), Melanholija II (1996), Jutro i veče (2000), To je Ales (2004), Budnost (2007).

U obrazloženju se navodi da Fose ima mnogo zaјedničkog sa svoјim velikim prethodnikom u norveškoј književnosti Tarјei Vesas.

- Fose kombinuјe snažne lokalne veze, i lingvističke i geografske, sa modernističkim umjetničkim tehnikama. U svoј Vahlvervandschaften uključuјe imena kao što su Semјuel Beket, Tomas Bernhard i Georg Trakl. Dok Fose dijeli negativna gledišta svoјih prethodnika, ne može se reći da njegova posebna gnostička viziјa rezultira nihilističkim prezirom svijeta. Zaista, postoјi velika toplina i humor u njegovom radu, i naivna ranjivost prema njegovim oštrim slikama ljudskog iskustva, navodi se u obrazloženju.

Prethodnih godina laureati su bili Ani Erno, Abdulrazak Gurna, Luiz Glik, Peter Handke i Olga Tokarčuk.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901. godine, a prvi dobitnik bio je francuski pisac Sili Pridom.

Nobelova nagrada za hemiju juče je dodijeljena Mungiju Bavendiju, Luisu E. Brusu i Alekseju Ekimovu za otkriće i razvoj kvantne tačke.

Proglašeni su i dobitnici iz oblasti fizike, kao i medicine i fiziologije.

Nobelova nagrada za mir biće dodijeljena 6. oktobra, dok će laureat za ekonomiju biti poznat 9. oktobra.

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:07