Darko Jovović / - PORTAL DAN
11/08/2024 u 13:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nova knjiga Darka Jovovića - „Riječ riječima izazvana“

U izdanju beranskog Centra za kulturu ovih dana iz štampe je uzašla nova, deseta po redu, knjiga književnika i novinara Darka Jovovića pod nazivom „Riječ riječima izazvana“.

Autor u uvodnim napomenama ističe da se na stranicam knjige našao izbor njegovih besjeda, eseja, recenzija i prikaza književnih djela, kao i nekoliko odabranih kolumni.

image

Darko Jovović

- PORTAL DAN

– Često se postavlja pitanje šta je svrha javnog govora i koliko javno izgovorena riječ ima moć da životnu i kulturnu pozornicu učini pogodnijom za poimanje svega što čovjekovi produkti i trajanje ispostavljaju svijetu. Nerijetko taj otvoreni upitnik, zadjeven iznad izgovorenih i pročitanih slova, izazivao je i mene da dođem do jednostavnog zaključka da bez riječi razgovora nema i da se sa njima život hrani. A ta pozornica, koja se životom zove, spletom različitih okolnosti, ili, možda, nekim sudbinskim predodređenjema, mamila je moj unutrašnji glas da se, s vremena na vrijeme, javno čuje. Ona je od mene, u isti mah, tražila odgovor na pitanje da li sam pravilno odabran da, i ja, u datim situacijama, ocjenjujem zbilju iz koje bitišemo i da li moji vrijednosni sudovi o onom što drugi pišu i izgovaraju imaju, neku, određenu, težinu. Bez obzira što precizan odgovor od samog sebe nijesam nikada dobijao, dao sam sebi za pravo, uglavnom nagovoren od drugih, da i ja javno govorim na brojnim skupovima, ali i da tumačim literarnu i duhovnu tvorevinu drugih autora. A sve to što izgovorih ostajalo je negdje rasuto po papirima, ili u brojnim knjigama, listovima i časopisima. Zalazeći u godine, osjećao sam  potrebu da dio tih mojih duhovnih nadražaja, koje nijesam svrstavao u do sada objevljene knjige, ukoričim u jednu cjelinu. Tako je i nastala ova knjiga koju naslovih: „Riječ riječima izazvana“ – navodi Jovović u predgovoru knjige.

image

Naslovnica knjige Darka Jovovića

- PORTAL DAN

U recenziji za pomenutu knjigu dr Radoje Femić ističe da je ona nastala kao produkt duha Jovovićevih djela

– Ovdje sabrane besjede, kritike, eseji, recenzije, prikazi i kolumne otkrivaju ne samo širinu intelektualnih interesovanja, nego i ostvareni potencijal stvaralačkih mogućnosti. Darko Jovović je, uz podrazumijevajuću savremenost jezika i stila, ostao privržen zaboravljenom kultu izrečene Riječi. Predano služeći riječima, Jovović je iznjedrio sopstvenu tekstovnu optiku, kroz čije analitičke i vrednosne parametre je sagledao zbilju i time se potvrdio kao vrstan tumač vremena, ljudi i knjiga. Jovovićevi zapisi računaju na vitalnost slovne kulture i razgovijetno se suprotstavljaju svakom obliku redukcije bića čiji humanistički smisao još samo Riječ može da obuhvati i zaštitnički zakrili od digitalizovane studi – zaključio je Femić.

Održano autorsko veče Darka Jovovića: Putovanja kroz zavičajnu duhovnu oazu

Darko Jovović je dugodgodišnji novinar “Dana”. Dobitnik je značajnih književnih i novinarskih nagrad. Zasrupljen je u brojnim zbornicima i antoligijama. Član je Udruženja književbnika Crne Gore.  Stihovi su mu prevođeni na više stranih jezika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:57