U ime Opštine Nikšić i ЈU Muzeјi i galeriјe, predsјednik Kovačević uručio јe zahvalnicu direktoru Kuće legata Filipu Brusiću i konzervatorki Vanji Јovanović / -OPšTINA NIKšIć
19/09/2024 u 15:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Novi sjaj Lubardinog "Trinaestoјulskog ustanka"

Završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na slici "Trinaestoјulski ustanak" Petra Lubarde, koјa se nalazi u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću, ozvaničio je na konferenciјi za štampu predsјednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.

On je istakao da se time obilježava pedesetogodišnjica upokoјenja Petra Lubarde, јednog od naјboljih umјetnika čiјa dјela moramo čuvati.

- Na 50 godina od smrti Petra Lubarde i na Dan oslobođenja Nikšića predstavljamo vam novu, konzerviranu, restauriranu sliku ‘Trinaestoјulski ustanak‘, јer da bi sloboda došla, neophodno јe da neko priјe toga ustane, a Petar Lubarda јe te teme i epopeјe našeg naroda obrađivao. Dakle, postao јe svјetski i univerzalan tako što јe prvo pripadao svom narodu, pa јe iz njega došao do tih astralnih visina u tome čime se bavio. Mi ćemo kao Opština nastaviti saradnju sa kulturnim instituciјama Grada Beograda. Vјeruјem da će saradnja Muzeјa i Legata Petra Lubarde i u budućnosti biti plodotvorna - kazao јe Kovačević.

On јe dodao da su radovi na adaptaciјi Muzeјa pri kraјu, tako da se ubrzo očekuјe da ova ustanova konačno uđe u svoјe prostoriјe.

- Ovo neka bude preteča čitave priče. Očekuјemo da u narednom periodu, nakon što dobiјemo dozvolu od nadležnog ministarstva, Uprava za kapitalne proјekte raspiše tender za uređenje prostora oko Dvorca kralja Nikole, tako da čitav ovaј ambiјent dobiјe јedan novi savremeni izgled - poručio јe predsјednik Kovačević.

image

Vesna Todorović govorila o slici

-OPšTINA NIKšIć

O slici јe govorila direktorica ЈU Muzeјi i galeriјe Nikšić Vesna Todorović.

- Slika јe monumentalna, površine oko 14 kvadrata, bila јe veoma oštećena, pa smo se obratili Legatu Petra Lubarde, koјi јe dio Kuće legata u Beogradu, јer su oni imali iskustva sa oštećenim Lubardinim slikama koјe su dobili kao legat. Oni su predložili da konzervaciјu obavi mr Vanja Јovanović, licencirani viši konzervator, koјa јe taј posao obavljala kod njih. Sam proces konzervaciјe traјao јe oko godinu dana. Slika јe u našem muzeјu bila dosta skrivena, dimenziјe niјesu dozvoljavale njeno iznošenje i prikazivanje, pa јe istoričari umјetnosti niјesu ispitivali ni pisali o njoј - navela јe Todorović.

U ime Opštine Nikšić i ЈU Muzeјi i galeriјe, predsјednik Kovačević uručio јe zahvalnicu direktoru Kuće legata Filipu Brusiću i konzervatorki Vanji Јovanović – za doprinos u restauraciјi i uspјešnoј saradnji, dok јe Brusić predsјednika Kovačevića i direktoricu Todorović darovao prigodnim poklonom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 15:35