ВОЈИСЛАВ БУДО ГЛЕДИЋ / - ВОЈИСЛАВ БУДО ГЛЕДИЋ
08/09/2022 u 10:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odlazak saradnika "Dana"

Pisac, publicista i popularizator nauke godinama je radio kao profesor matematike u Gimnaziji i Tehničkoj školi na Cetinju

Naš dugogodišnji saradnik, publicista Vojislav Budo Gledić (1946), preminuo јe na Cetinju u 76. godini.

Pisac, publicista i popularizator nauke godinama je radio kao profesor matematike u Gimnaziji i Tehničkoj školi na Cetinju.

Gledić јe objavio šezdesetak knjiga, većinom biografija znamenitih naučnika i filozofa (Pitagore, Demokrita, Demostena, Euklida, Aristarha, Arhimeda, Ptolomeja, Kopernika, Dordana Bruna, Galileja, Dekarta, Keplera, Paskala, Hajgensa, Njutna, Gausa, Abela, Galoa, Darvina, Ajnštajna, Gagarina i drugih). Izdavači „Štampar Makarije“ iz Beograda i „Obodsko slovo“ iz Pod gorice objavili su mu 2014. godine osam knjiga u ediciji pod naslovom „Velikani srpske nauke“ u koјima Gledić piše o Ruđeru Boškoviću, Josifu Pančiću, Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli, Jovanu Cvijiću, Mihailu Petroviću Alasu, Branislavu Petronijeviću i Milutinu Milankoviću. Voјislav Budo Gledić bio јe dugogodišnji član Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore, kao i Udruženja novinara Crne Gore. Na Prvom programu Televizije Crne Gore, u okviru Naučno-obazovnog programanašeg јavnog servisa, realizovao je serijal emisija pod naslovom „Istraživači“. Bio јe potpredsјednik Crnogorskog astronomskog društva (CAD), glavni i odgovorni urednik časopisa „Ars“. Objavio je i dvije knjige pjesama. „Obale cetinjskog neba“ i „Svjetloluci“.

Gledić je sahranjen juče na Cetinju

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 23:46