Глумци Театра 303 на првим читајућим пробама / -TEATAR 303
09/06/2024 u 14:39 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Oprosti druže Stari"

Kotorski Teatar 303 ovih dana radi na predstavi "Bezmetković - Oprosti druže Stari". Premijera je zakazana za 19. jun u Kulturnom centru "Nikola Đurković"

Projekat Teatra 303 "Bezmetković - Oprosti druže Stari" je prošao na javnom konkursu Nevladinih organizacija za 2024. godinu kod Ministarstva za kulturu i medije Crne Gore.

– Po prvi put u 43 godine postojanja, dobijena sredstva od Ministarstva kulture i medija će omogućiti Teatru 303 da postavi novu predstavu onako kako to zaslužuje, bez prosjačenja. Zato će i premijera ove predstave biti poklon Udruženju penzionera Kotora povodom 15. juna Dana penzionera - navodi glumac i režiser Dragan Buzdovan.

Scenario za predstavu je uradio poznati aforističar i satiričar Velizar Radonjić.

– Autor teksta, Radonjić, kao hroničar i satiričar, oštrim i aforističarskim rečenicama u "Bezmetkoviću" zida jednu kamenitu i vrletnu sliku Crne Gore, njenog savremenog trenutka ali i onog istorijskog, vječnog zapravo. Koristeći se ironijom kao osnovnim sredstvom, doseže satiru koja nije otrovna, već ljuta. Napravio je melem od ljutih trava koji se privija na ljutu ranu. Da bi se melem konzumirao autor mu je dodao malo humora, i crnog i onog manje crnog, i dobio igrokaz koji se konzumira kao antidot - dodaјe Buzdovan.

Ne pristaјe na pristaјanje

– "Bezmetković - Oprosti druže Stari" je angažovana predstava koja upire prstom u naša nepočinstva, podjele, čegrsti i omraze, kritikuje i opominje na razaranje sistema vrijednosti. Nastao iz potrebe da nam otvori oči, on progovara u ime većine, budi našu savjest i postaje naša savjest. "Bezmetković" ne pristaje na pristajanje. On je na neki način promoter građanskog bunta i građanske svijesti - napominje Buzdovan.

Inače, u komadu pored njega igraјu i Ilko Marović, Nađa Radonjić, Dušan Kustudić, Vojin Begović, Drago Rapovac i Anastasija Sredojević. Scenografiju je uradio Marko Ševaljević, muzičke numere i audio efekte Kristijan Đuranović, a dizajn propagandnog materijala Siniša Vukčević.

Buzdovan kaže i da јe kroz ovaj projekat napravljena saradnja Teatra 303 i Omladinskog kluba Kotor čime je Teatar 303 omogućio i članovima kluba da se oprobaju na daskama koje život znače.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 13:10