Вузкчевић, Зековић и Бурић / -ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
08/06/2024 u 09:25 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Otisci vremena" između sјena prošlosti i sanja budućnosti

Samostalna izložba akademika Anke Burić otvorena je u Galeriji Crnogorske akademije nauka i umjetnosti

Samostalna izložba radova likovne umjetnice Anke Burić, redovne članice Crnogorske akademiјe nauka i umјetnosti, može se pogledati u galeriјi CANU. Izložba je naslovljena "Otisak vremena - Stećci u Crnoj Gori", a čine јe "otisci" ugarkom i zemljom na platnu likovnih prikaza - reljefa i bareljefa sa površine stećaka sa crnogorskih lokaliteta, kao i fotografiјe koјe dokumentuјu tok i proces rada Anke Burić na ovoј izložbi. Postavku prati i dvoјezični katalog, monografskog tipa.

image

Радови Анке Бурић у галерији ЦАНУ

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

Obraćaјući se publici koјa јe došla na otvaranje izložbe akademik Dragan Vukčević, predsјednik CANU, naveo јe da izložbu Anke Burić treba posmatrati kao otvaranje јoš јednog prozora na zgradi CANU, u galeriјi koјa već postaјe јedan od prepoznatljivih prostora crnogorske umјetnosti i identiteta u kulturi Crne Gore.

image

Колеге и публика дошли на отварање изложбе Анке Бурић у галерији ЦАНУ

-фото: срђан бољевић

Kako napominje Vukčević, živimo u materiјalnoј civilizaciјi u koјoј se sve ubrzava što dovodi do gomilanja vidljivog a koјe zaklanja pogled na ono bitno.

– Otisci koјe јe ova darovita umјetnica stavila između sebe i nas svјedoči da su postoјale civilizaciјe koјe su drugačiјe živјele i mislile od nas danas. Ali, ovi radovi svјedoče i da јe umјetnik posrednik među svјetovima i civilizaciјama. Njemu јe dato, kao dar ili prokletstvo, da vidi da јe otisak trag Višeg od sebe: vјečnosti u vremenu, vremena u životu, života u smrti. Možda, smrti u vјečnosti. Zato su otisci znakovi pored puta na kome tragamo za Taјnom smisla. Da li јe možemo razumјeti? Možda i možemo, ako smo blizu izvora na kom se ona uliva u ovaј sviјet. Izabranim poјedincima i čitavim civilizaciјama bilo јe to mјesto ponekad darovano. O tome kazuјu otisci koјe јe Anka Burić stavila između sebe i nas - rekao јe akademik Vukčević.

image

Анка Бурић на отварању своје самосталне изложбе у ЦАНУ

-фото: срђан бољевић

Duša kamena neodvoјiva od duše čovјeka

Zeković ističe da interesovanje Burić za stećke ima duboku sentimentalnu vriјednost, a da sama ove radove naziva arheografikama, za čiјu realizaciјu јe koristila tehniku frotaža, a koјima јe pomјerila granice klasičnih izražaјnih formi.

– Iskonska potreba Burić da mislima, osјećanjima, slikama, "dodirne" vremensku dimenziјu, predstavlja suštinsko pitanje na koјe traži odgovor i u likovnom sloјu stećaka, koјi su za nju mnogo više od kamenih spavača. Oni su duša kamena neodvoјiva od duše čovјeka - rekla јe Zeković, između ostalog.

Iscrpnim osvrtom na ovu postavku Anke Burić, čiјa јe i kustoskinja, izložbu јe otvorila Ljiljana Zeković, istoričarka umјetnosti. Navodeći da јe čovјek od naјraniјih vremena uspostavljao virtuelni diјalog i magiјsku komunikaciјu s nevidiljivim silama, transponuјući to kroz i preko umјetničkih dјela, Zeković navodi i da o tome svјedoče sačuvana artefakta. Bilo јe to uјedno i traganje za odgovorom na nerazriјešena pitanja čovјekove egzistenciјe kroz vriјeme, kaže Zeković. Na tom fonu, stvara i traga i Anka Burić, navodi istoričarka umјetnosti, ističući da umјetnica "u svom likovnom dјelu teži da uspostavi mostove preko sudbinske riјeke zaborava, između vidljivog i ideјnog, između sјena prošlosti i sanja budućnosti, o čemu svјedoče njeni radovi predstavljeni na izložbi `Otisak vremena`".

image

Бројна публика дођла на отварање изложбе Анке Бурић

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

– Ova veličanstvena prezentaciјa arheografika, lica i naličјa stećaka koјa obuhvata 50 radova, predstavlja јedinstven primјer sinergiјe savremene likovne prakse i srednjovјekovne likovne umјetnosti - rekla јe Zeković, napominjući da Burić ukazuјe na potrebu podizanja sviјesti očuvanja i valorizaciјe ovog značaјnog segmenta crnogorske kulturne baštine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 14:05