Штанд ”Дана” -за све читалачке укусе / -Лазар Ружић
09/05/2022 u 23:55 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворен 16. Сајам књига и образовања у Подгорици: Свијет књижевности већи од свакодневице

Министарка културе и медија Маша Влаовић је најавила да ће помоћ ауторима кроз конкурсе за подржавање домаће издавачке продукције бити уврштена у Национални програм развоја културе од 2022. до 2026. године

Међународни подгорички саjам књига и образовања под слоганом "Са књигом без дистанце" отворен је у гаражи Делта ситија. Манифестацију књиге, која спаја читаоце са ауторима и издавачима отворио је бесједом познати српски књижевник, академик САНУ Горан Петровић. Публици и званицама сајма обратила се и министарка културе и медија Маша Влаовић.

image

Министарка Маша Влаовић

-Лазар Ружић

Церемонији отварања присуствовао је и премијер Дритан Абазовић, бројни чланови дипломатског кора, званичници и љубитељи књиге.

image

Горан Петровић

-Лазар Ружић

У бесједи Петровић је казао да је "књижевност допуна свега онога што смо некад знали, чему смо се надали, незнано гдје похранили, па и само од себе сакрили..."

– Писање је заокруживање свијета. Имамо кључ и према њему реконструишемо, градимо свијет који је већи од наше свакодневице. Добро... Знамо да није већи, али нас и сама помисао на то чини већим. Поштовани скупе, отуда свака књига, па и ове којима смо окружени на Сајму књига у Подгорици, доказује да постоји и оно што само слутимо, замишљамо, што нисмо остварили, што још увијек нисмо пронашли... Немојте да допустите да заборавимо њихову сврху, као што смо заборавили сврху свих оних силних кључева који су се у нашим животима, по фиокама, одијелима, џеповима, наводно старомодним ташнама - накупили. Величина укупног свијета и сваког од нас појединачно - од тога зависи – поручио је Петровић.

image

Класика увијек адут штанда "Дана"

-Лазар Ружић

У име госта Сајма Сарајевског сајма књига, обратио се предсједник програмског савјета ове манифестације Ибрахим Спахић, који је поручио да је Подгорица показала претходних 17 година способност да се држи свјетске књижевности, и да буде отворена за сва дјела.

image

Класика увијек адут штанда "Дана"

-Лазар Ружић

Да наши грађани обогате своjу кућну библиотеку

– Као и сваке године, и овог пута "Дан" је припремио саjамске циjене и попусте и понуду коjа ниjе свакидашња, нарочито за наше читаоце, па се и ове године одређене књиге могу купити за само један еура уз купон из новине коjи излази сваког дана, од данас до краjа саjма. Потребно jе да читалац приложи купон приликом куповине одабране књиге наведене на реклами, коjа кошта само један еуро. На оваj начин желимо да омогућимо да наши читаоци и грађани обогате своjу кућну библиотеку и да пропагирамо читање као jедну од наjздравиjих и наjкорисниjих активности – казала је Смиљка Кадовић, руководитељка маркетинг службе "Дана".

Министарка културе и медија Маша Влаовић је констатовала да велико присуство људи из региона свједочи о томе да никог од нас није обликовала само национална култура или регионални идентитет. Она је поручила да ће Министарство на чијем је челу на начелима отворености према свима развијати и оснаживати културуну политику, "како бисмо омогућили да наша култура и стваралаштво пронађу публику не само у Црној Гори, већ и широм свијета".

image

Штанд "Дана" - посјећен од првог дана

-Лазар Ружић

Влаовић је најавила да ће помоћ ауторима кроз конкурсе за подржавање домаће издавачке продукције бити уврштена у Национални програм развоја културе од 2022. до 2026. г. Такође, Министарство ће наставити да подржава манифестације које афирмишу културу и издаваштво, а нашој публици нуде стваралаштво других култура и језика, рекла је Влаовић.

Предраг Уљаревић, директор ИК "Нова књига", организатор Сајма, казао је да након 16 година имамо сајам књига од регионалног значаја, који је велика платформа културних и образовних институција у Црној Гори, сајам књига који је велики фестивал савремене књижевности и омиљени догађај у јавном и културном животу Црне Горе.

image

Абазовић, Влаовић, ректор Универзитета Владимир Божовић и Уљаревић

-Лазар Ружић

Сајам је отворен сваког дана од 9 до 21 час, а улаз је бесплатан.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:59