Defile učenica škole predvodila Vanja Pantović / - SERGEJ ZABIJAKO
30/10/2023 u 18:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otvoren novi prostor Baletske škole "Princeza Ksenija": Čarobni svijet baleta u srcu Podgorice

Program je otvoren svečanim defileom učenika i profesora škole užim dijelom centra grada, koji je predvodio Orkestar Vojske Crne Gore

Novi prostor za rad Baletske škole "Princeza Ksenija" svečano je otvoren u nedjelju u Podgorici, na adresi Bulevar Ivana Crnojevica 54/4, u prisustvu velikog broja učenica, profesora i prijatelja škole. Program je otvoren svečanim defileom učenika i profesora škole užim dijelom centra grada, koji je predvodio Orkestar Vojske Crne Gore. Čast da presiječe vrpcu i označi početak rada u novom prostoru, koji je izrađen po najvišim estetskim i tehničkim standardima, pripala je patronu škole Piusu Aleksandru Fišeru.

Novi prostor za rad Baletske škole "Princeza Ksenija" u samom "srcu Podgorice" obezbijediće inspirativno okruženje za rastući broj učenika ove škole, istakao je u pozdravnom govoru patron škole, gospodin Fišer.

Baletska škola ‘Princeza Ksenija‘ se za više od 20 godina, otkad ju je osnovala gospođa Vanja Pantović, razvila u jednu od najprestižnijih i najizuzetnijih privatnih obrazovnih institucija u Crnoj Gori. Vanja Pantović uspjela je da postavi temelje baleta u Crnoj Gori angažujući visokoobrazovane profesore iz različitih država. Profesori su dolazili iz Bugarske, Ukrajine, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, a sada čak i iz Kine", kazao je gospodin Fišer i iskazao zadovoljstvo što je za projekat uređenja enterijera škole odabrana prestižna arhitektonska firma Business Art, na čijem je čelu arh. Mladen Krekić.

image

Snage koje dolaze

- SERGEJ ZABIJAKO

Učenice Baletske škole "Princeza Ksenija", podsjetio je Fišer, zahvaljujući predanom radu u školi, imale su priliku da nastupaju ne samo na domaćim scenama, već i na pozornicama u Njemačkoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Ukrajini, Italiji, Kini.

U "Princezi Kseniji" stiču se vještine koje dovode do uspjeha učenika ne samo u baletu, već u svakoj profesiji i životnoj situaciji. Oni uče koliko predan trening, disciplina, timski duh i posvećenost pomažu u postizanja pozitivnog rezultata. Mnoge bivše balerine Baletske škole "Princeza Ksenija" sada grade svoje uspješne karijere na poljima arhitekture, medicine, mikrobiologije, glume... Neke od njih su studentkinje baletskih akademija u Plovdivu i Sofiji. I upravo one – Tijana Dragović, Tamara Radonjić i Katarina Vujošević, biće prve profesionalne baletske pedagoškinje u Crnoj Gori", kazao je Fišer, koji je uputio zahvalnost i profesorici Emi Veljić, koja je godinama posvećena obrazovanju i usavršavanju najmlađih učenica škole i pozdravio novu profesoricu škole Fangru Yang iz Pekinga, koja je diplomirala na prestižnoj Akademiji plesa u Pekingu i nedavno postala dio kolektiva škole.

image

Fišer zvanično otvorio novi dom baletske škole u Podgorici

- SERGEJ ZABIJAKO

U turbulentnim vremenima, koja obilježavaju međunarodne tenzije, pa čak i ratovi, postalo je važnije nego ikad brinuti o obrazovanju i oblikovati umove budućih generacija pozitivnim mislima.

"Sport, ples, muzika i kultura su posebno važne oblasti za postizanje kohezije u društvu i građenje čvrstih međunarodnih veza. A balet ima sve prethodno navedeno", kazao je Fišer.

image

Vojni orkerstar u defileu

- SERGEJ ZABIJAKO

Uslijed nedostatka Vladine podrške ovom projektu, privatna donacija bila je od suštinskog značaja kako bi institucija poput Baletske škole "Princeza Ksenija" ne samo preživjela, već i "uzletjela".

- Istinski sam srećan i zadovoljan što sam mogao dati doprinos razvoju škole i timu škole, na čelu sa Vanjom Pantović, želim uspjeh - kazao je Fišer.

Direktorica Vanja Pantović poželjela je svima dobrodošlicu uz zahvalnost patronu škole na podršci svih ovih godina.

Enterijer novog kulturnog i umjetničkog mjesta u Podgorici potpisuje Business Art studio Arhitekture. Ispred studija, Radmila Vračar iskazala je zahvalnost direktorici Pantović na pružanju prilike da budu dio stvaranja jednog ovakvog ambijenta.

image

Novi prostor baletske škole u Glavnom gradu

- SERGEJ ZABIJAKO

- Studio Business Art godinama unazad prepoznaje izuzetne rezultate Baletske škole "Princeza Ksenija", koja oslikava pravi primjer pomjeranja granica obrazovnog sistema i kulturnog razvoja djece u Crnoj Gori. Kao studiju, drago nam je da nova mjesta pridaju važnost uređenju prostora, pogotovo onih u kojima borave djeca. Nadamo se da će ovaj prostor ugostiti divne mlade ljude, umjetnike i djecu kao i buduće, nove generacije koje žele da žive u svijetu umjetnosti. Mi smo sa posebnom emocijom pristupili projektu, s obzirom da škola i studio njeguju dugogodišnje prijateljstvo i uspješnu saradnju, što se može pročitati kroz svaki kutak prostora ove škole. U sastavu tima smo imali i bivšu učenicu škole, koja je kroz prizmu svog iskustva pomogla da konciznije odgovorimo na projektne zadatke za ovakvu vrstu prostora - kazala je Vračar i istakla da je cjelokupni projekat izveden po najvišim standardima.

image

Defile ulicama Podgorice

- SERGEJ ZABIJAKO

- Implementirana je najsavremenija tehnika, sistemi i materijali, za koje je bilo potrebno izdvojiti velika finansijska sredstva. Hvala na ukazanom povjerenju gospođi Pantović i gospodinu Fišeru, a ispred Biznis Art tima želim im sreću i uspješan rad -  zaključila je Vračar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:17