Interesovanje mladih za izložbu slika / -ŽELJKO ŠAPURIć
21/09/2024 u 20:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) OZ: Mjesto gdje se dogodila "Noć riječi i slike"

Omladinska zona (OZ), u Ulici Vuka Karadžića, u Nikšiću, sinoć je bila mjesto u kome se dogodila "Noć riječi i slike".

Program je osmišljen da okupi dvije likovne umjetnice kroz zajedničko predstavljanje - Ivu Nešić i Aleksandru Božović, a potom i da publici prezentuju stvaralaštvo mladih pjesnika, poklonika stiha.

image

Iva Nešić u OZ-u

-ŽELJKO ŠAPURIć

Jedan od onih koji su započeli organizaciju haba, u čijem prostoru je priredjen kulturni događaj, je Boško Milović, iz nikšićke nevladine organizacije Optimisti.

- Omladinska zona, koju smo nazvali OZ, je hab za mlade, gdje oni mogu da prezentuju razne sadržaje sa mladima i za mlade. Večeras je izložba radova dvije umjetnice - Iva Nešić i Aleksandre Božović - kaže Milović.

Podrška inicijativi mladih

- Inicijativa za ovaj događaj je došla od mladih ljudi. Dakle, mi nismo neko ko će da započne inicijativu, pa da uklapa mlade ljude u to. Nego su oni ti koji dođu sa inicijativom kod nas, pojasnio je Milović i dodao da pokušavaju da zajedno se mladim, kreativnim ljudima ostvare njihovu zamisao.

- Imamo sekcije: Omladina, potom Časopis i Omladina portal. Dakle, to je sve u sklopu ovog prostora. Imamo i kancelariju Optimista. Planiramo ubuduće da na samom ulazu u kuću, s lijeve strane, u jednoj prostoriji oformimo studio u kome bismo snimali jedan drugačiji podkast. Potrudićemo se u perspektivi, možda jednog dana, da ovdje bude i radio - kaže Milović.

Izložba je postavljena, ali u mladalačkom duhu, izastao je formalni dio otvaranja postavki, pojasnio je on. Kaže, ovoga puta bez previše govorancije, jer prostor za riječi pripao je, takođe mladim stvaraocima (Krsto Giljen, Damir Gegić, Bogdan Maksimović i Sofija Drakulović) koji su sinoć recitovali poeziju.

Postavkom sedam slika i jednom skulpturom predstavila se akademska likovna umjetnica Iva Nešić, koja je srednju likovnu školu završila na Cetinju, da bi visoko obrazovanje nastavila da stiče u Beogradu, na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsjek Vajarstvo. Postiplomske studije - digitalna umjetnost, Nešić je završila u Institutu Marangoni u Firenci.

- Prvi put izlažem u Nikšiću, a moju postavku čine ulja na platnu, akrilik na platnu i skulptura mačke koju sam uradila od čelika, asamblaž. Čast mi je da sam ovdje, da mogu da dam lični doprinos ovoj ideji i kreativnom habu - rekla je Nešić.

image

Aleksandra Božović, grafičarka

-ŽELJKO ŠAPURIć

Grafičarka Aleksandra Božović izložila je slike i crteže, koji su joj, kako je rekla, najbliskiji jer je crtež osnova grafike.

- Nedavno sam počela da slikam pejzaže, pa sam ih ovom prilikom odabrala za postavku. Najviše sam crtač, a oblast interesovanja u likovnom smislu mi je figuracija. Izložba je još jedna u nizu u kojima učestvujem, samostalno ili kroz kolektivno predstavljanje. Ovo je neki moj pokušaj da doprinesem ovom prostoru i dešavanjima u njemu. Smatram da je ideja o pokretanju haba dobra i da treba ulagati u aktivnosti koje su usmjerene na mlade ljude, a za boljitak kulture - kaže Aleksandra Božović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 22:34