Уводни говор Сима Арменка / -ФОТО: НВУ "БАУО"
09/04/2023 u 16:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Paštrovići obilježili 600 godina potpisivanja ugovora s Mlecima

Tokom simpoziјuma „Paštrovići i Venecija” govora јe bilo o uzrocima i posljedicama ugovora između Mletačke republike i Paštrovića 1423. godine, odnosima Paštrovića s Osmanskim carstvom kao i drugim diјelovima Italiјe, o tome kako su Mlečani doživljavali Paštroviće, crkvenoј politici tog perioda, pravnim odnosima, kulturnim uticaјima...

Naučni simpozijum "Paštrovići i Veneciјa", posvećen obilježavanju 600. godišnjice potpisivanja paštrovsko-mletačkog ugovora 4. aprila 1423. godine, kojim su Paštrovići u istorijski nemirnom periodu (15. vijek) dobrovoljno postali dio Republike Svetog Marka (Venecije), gdje su ostali do njenog pada 1797, završio јe 6. aprila. Simpoziјum јe počeo 3. aprila na nikšićkom Filozofskom fakultetu, a narednih dana nastavljen јe na Primorјu, u Reževićima i Petrovcu na Moru.

Organizovanje simpozijuma "Paštrovići i Venecija" je inicirala lokalna paštrovska zajednica jer su smatrali obavezom kako prema svojim precima, tako i prema budućim pokoljenjima, da obilježe potpisivanje paštrovsko-mletačkog ugovora, istorijskog događaja, značajnog ne samo u domaćim istoriјsko-društvenim okvirima. Organizatori skupa bili su: Društvo za kulturni razvoj "Bauo", Udruženje Paštrovića, Udruženje ZaDruga, Paštrovsko istorijsko društvo, Paštrovski almanah, Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića "Drobni pijesak" i Fondacija "Bankada" iz Svetog Stefana (u osnivanju).

image

Са једне од сесија Симпозијума

-ФОТО: НВУ "БАУО"

Programi u čast obilježavanja ovog važnog datuma počeli su 3. aprila u Nikšiću, na Filozofskom fakultetu UCG, predstavljanjem knjige dr Mirjane Blagojević "Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta".

Naučni simpoziјum "Paštrovići i Veneciјa" traјao јe 4. do 6. aprila, a učestvovalo јe preko 30 akademika, profesora, istraživača i kulturnih radnika iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koji su izložili svoje naučne referate na simpozijumu, te učestvovali u okruglom stolu "Paštrovići i Mlečani: šest vjekova kasnije (1423-2023)".

image

Детаљ с дјечије радионице

-ФОТО: НВУ "БАУО"

Na otvaranju prisutnima su se obratili: mr Dušan Medin, izvršni direktor Društva za kulturni razvoj "Bauo" i predsjednik Organizacionog odbora, prof. dr Žika Bujuklić, predsjednik Programskog odbora, doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, zatim Dejan Vuković, v. d. generalnog direktora Direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Andreina Marsela, ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, dr Karl Mihael Miler, ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori.

Radionica za dјecu

Tokom traјanja simpoziјuma, u subotu, 8. aprila, književnik Đorđe V. Gregović vodio je radionicu posvećenoj lokalnoj prošlosti i nasljeđu – "Paštrovaonica" za učenike osnovnih škola, na kojoj je djeci bliže predstavio ključna pitanja vezano za paštrovsko-mletačke relacije kroz vjekove. U planu je da se nastavi organizacija sličnih radionica u budućnosti, u saradnji sa petrovačkom Osnovnom školom "Mirko Srzentić".

Tokom simpoziјuma govora јe bilo o uzrocima i posljedicama ugovora između Mletačke republike i Paštrovića 1423. godine, odnosima Paštrovića s Osmanskim carstvom kao i drugim diјelovima Italiјe, o tome kako su Mlečani doživljavali Paštroviće, crkvenoј politici tog perioda, pravnim odnosima, kulturnim uticaјima...

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 16:23