Plesno pozorišni komad ”Bjeguni”, reditelja i koreografa Staše Zurovca / -PRES-SLUžBA GRAD TEATаR
09/08/2023 u 18:23 h
Vera SamolovVera Samolov
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plesno-pozorišni komad "Bjeguni" - vrhunska izvedba nakon šest mjeseci priprema

Za scenu između crkava Zurovac je kazao da je nezamjenjiv i fantastičan ambijentalni prostor, te da vjeruje da se svaki umjetnik osjeća fantastično

U okviru dramskog programa 37. festivala "Grad teatar" priјe tri noći na sceni između crkava izveden јe plesno-pozorišni komad "Bjeguni", reditelja i koreografa Staše Zurovca. Predstava je koprodukcija Hrvatskog instituta za pokret i ples i 40. festivala Nedјelja savremenog plesa (Tjedan suvremenog plesa), na kom je i premijerno izvedena u junu ove godine, a nastala po istoimenom romanu nobelovke Olge Tokarčuk. JU Grad teatar je ponosni partner na ovom projektu od samog početka što je potvrdio i Zurovac nakon igranja u Budvi.

- Ovo je jedna nezavisna produkcija. Mi smo krenuli ni iz čega, a spremali smo projekat u Austriji. Jedan od prvih partnera dok je predstava još bila u nastajanju je bio Grad teatar. Milena Lubarda Marojević nas je podržala u tom projektu od početka i dala nam vjetar u leđa. Znate, u nezavisnoj produkciji vi napravite korak i onda stižu finansije, pa korak pa finansije. Ona je podržala našu praizvedbu koju smo imali na Nedјelji savremenog plesa (Tjednu suvremenog plesa) u Zagrebu, 15. juna, i to nam je bilo od neizmjerne važnosti, da predstavu u nastajanju podrže dva festivala, to je zaista rijetkost. Ne mogu da izrazim više nego neizmjernu zahvalnost i mislim da je ono što smo mi mogli da pružimo kao nagradu jedna vrhunska izvedba onoga što smo šest mjeseci pripremali - kazao je Zurovac.

image

Plesno pozorišni komad "Bjeguni", reditelja i koreografa Staše Zurovca

-Град театар

Za scenu između crkava Zurovac je kazao da je nezamjenjiv i fantastičan ambijentalni prostor.

- Vjerujem da se svaki umjetnik koji dođe na ovaj prostor osjeća fantastično. Ono što je teško ovdje jeste ovaj turizam okolo i on na neki način ugrožava intimu izraza koji mi nudimo na ovakvom jednom prostoru. Mislim da je bitno da paralelno stvari postoje i da ljudi koji posjećuju Budvu izaberu ono što je po njihovom afinitetu. - kaže, između ostalog, Zurovac, za Pres-službu "Grad teatra".

Pored Staše Zurovca, reditelja i koreografa, autorski tim čine Aleksander Balanesku koji je zadužen za muziku i Bjanka Adžić Ursulov, kostimografkinja i scenografkinja.

U predstavi igraju: Juko Harada, Nurija Himenez Vilaroja, Kasija Vrbanac, Lucija Kukor, Hulijana Vargas Rodrigez i Nikola Prato.

Muziku izvodi Balanesku Kvartet u sastavu: Aleksander Balanesku, violina, Juri Kalnits, violina, Kristofer Picilides, viola i Nikolas Holand, violončelo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 23:24