Publika na platou ispred biblioteke / -фото: Светлана Ћетковић
19/09/2022 u 23:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počeo 7. Džada film fest: Velika stvar za Podgoricu što su film i umjenost izašli na ulice

Džada fest ima nešto što je suština samog filma - prikazivanje filmova besplatno pod vedrim nebom, poručio Srdan Golubović

Na platou ispred Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" u Podogorici večeras je počelo sedmo izdanje Džada film festa, koji se ove godine održava pod sloganom "Back in the game" (Povratak u igru)". Festival je otvorio poznati reditelj iz Beograda Srdan Golubović, koji je poručio da "Džada fest ima nešto što je suština samog filma".

image

Srdan Golubović

-фото: Светлана Ћетковић

– Džada fest ima nešto što je suština samog filma - prikazivanje filmova besplatno pod vedrim nebom. To je blisko samoj ideji filma od njegovog nastanka, jer film je vjerovatno od svih umjetnosti najmanje elitistička i ona koja je najviše okrenuta širokoj publici. Najviše volim ovakve festivale, bez glamura, crvenog tepiha, odnosno festivale u kojima smo svi jednaki – poručio je Golubović.

On se zahvalio što je dobio privilegiju da otvori festival.

– Vezan za film i Podgoricu - za film od rođenja jer se moj otac bavio filmom, a za Podgoricu još duže - od kraja 19. vijeka. Ovdje su rođeni moj djed i otac. Zahvalan sam na privilegiji da otvorim festival. Velika stvar za Podgoricu je što su film i umjenost izašli na ulice. Suština umjetnosti je kada se energija grada i umjenost spoje – kazao je on.


Publici se obratila i sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice Ana Medigović, ističući da "Džada film fest neizostavan dio Podgoričkog kulturnog ljeta i jedan je važnijih programa u našem kalendaru kulturnih dešavanja".

Naglašavajući da je Glavni grad od početka uz ovaj festival Medigović je rekla da je još jedno sjajno izdanje u najavi, sjajna selekcija filmova".

image

Petar Kovačević

-фото: Светлана Ћетковић

Petar Kovačević iz Ministarstva kulture i medija istakao da koncept Džada film festanadilazi puku prikazivačku djelatnost.

– Džada promišljenim konceptom definiše duh Podgorice, otvorenost, razigranost i kreativnost jednog grada – kazao je onnaglašavajući da je ovaj festival izuzetno važan za edukaciju mladih stvaraoca, prezentaciju mladih crnogorskih režisera, koji ovdje imaju priliku da ih domaća publika ohrabri i podrži.

Publici se obratila i Nina Lončar iz organizacije festivala.

Ovogodišnji festival biće održan na sedam različitih otvorenih lokacija širom grada, projekcije će počinjati u 21 čas, a projekcije su besplatne. istovremeno, svake večeri na platou biblioteke svake večeri biće prikazan jedan debitantski film koji će se takmičiti ta jednu od dvije nagrade festivala, o kojima će odlučivati žiri kojeg čine reditelji Milorad Milinković i Nikola Vukčević i glumica Nada Vukčević.

U Njegoševoj ulici, ispred biblioteke, sinoć je prikazan film "Poslije zime" Ivana Bakrača, a u ulici Svetozara Markovića brojna publika imala je proliku da vidi novo ostvarenje Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim".

Sjutra uveče biće prikazan debitanstki film "Tiha zemlja" Agnješke Vežinskaje, a u Ulici 27. marta biće publika će vidjeti "Klopku" Srdana Golubovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:22