Детаљ с припрема изложбе ”Поклони и резиденције” / -ФОТО: МСУЦГ, ФЕЈСБУК
15/10/2023 u 08:36 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Pokloni i rezidenciјe”

Retrospekcijom do današnjih dana, izložbom „Pokloni i rezidencije”, obilježava se i početak djelovanja novog institucionalnog oblika – Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore - zapisala јe Marina Čelebić

Izložba „Pokloni i rezidencije” biće otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore u ponedjeljak, 16. oktobra u 19 časova, u galeriјskom prostoru Dvorca Petrovića na Kruševcu.

Na otvaranju izložbe govoriće direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, dr Vladislav Šćepanović i kustoskinja izložbe Marina Čelebić, a izložbu će otvoriti ministarka kulture i medija, mr Maša Vlaović.

image

ВИЗУАЛ ЗА ИЗЛОЖБУ

-фото: мсуцг

Postavku čine pokloni i radovi nastali tokom rezidencijalnih boravaka umjetnika u periodu Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja „Josip Broz Tito” i Centra savremene umjetnosti Crne Gore, ali i radovi koji su rezultati skorijih programskih inicijativa kojima se nastoji poboljšati međunarodna saradnja i uključiti u suštinske tokove savremene muzejske prakse. Jasno profilisan u tom domenu, novokonstituisani Muzej i jeste usmjeren ka skupljanju umjetničkih djela savremene umjetnosti, stoji u najavi iz ove ustanove.

Kako јe zapisala Marina Čelebić, „retrospekcijom do današnjih dana, izložbom `Pokloni i rezidencije`, obilježava se i početak djelovanja novog institucionalnog oblika – Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore”.

Postavku izložbe čini 90 umjetničkih djela (slika, skulptura, grafika, reljefa, vezova, instrumenata) koja potiču iz brojnih zemalja. Pored Dvorca Petrovića dio postavke biće predstavljen i u galeriјama Perjanički dom i Botanička bašta, kao i u samom parku na Kruševcu.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 02:51