Boris Jovanović Kastel / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
20/10/2023 u 16:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Pokloniću ti ružu vјetrova"

Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati - piše mr Shura Dumanić, direktorka izdavačke kuće koja je objavila najnoviju zbirku Borisa Jovanovića Kastela

Crnogorski pјesnik Boris Јovanović Kastel u okrilju hrvatske izdavačke kuće "Shura Publikacije" iz Opatiјe obјavio јe zbirku poeziјe "Pokloniću ti ružu vјetrova". Knjiga јe izašla u Ediciji Poentes, broj 27.

I ovaј put izvor i ušće njegove poeziјe јe Mediteran, "taj pupak svijeta i identitet, najljepša poveznica naših naroda i kultura", kako piše mr Shura Dumanić, direktorka ove izdavačke kuće.

image

Naslovnica nove zbirke "Pokloniću ti ružu vјetrova"

– Kastelov književni opus i, naročito, jedinstvena mediteranska poezija predstavlja otmjeni mozaik južnjačkih sudbina u kojem jedinstvom raskošnog tragizma i solarnih hodočašća plovimo ka prepoznatima sebi i tako osvjetljavamo moreuze naših iskušenja i prolaznosti. Otud je Kastel ne samo crnogorski ili južnoslovenski, nego i neko koga možemo nazvati pjesnikom svih naroda Sredozemlja. I u knjizi "Pokloniću ti Ružu vjetrova" pjesnik nastavlja svoje poetsko i životno naviganje vječnim Mediteranom, ne izranja iz unutarnjih mora i pronalazi sudbinu, vječnost i bezvremenost na svojim sredozemnim vodama, sinonimom beskraja - piše Dumanić. Tako se, dodaјe ona, opravdalo i mišljenje Predraga Matvejevića o Kastelovim stihovima: "Da sam prije imao u ruci tvoje knjige, neke bi stranice moga `Brevijara` bile drukčije, bolje. Rado te čitam već otprije i mislim – evo prvaka onih koji će poslije mene, bolje od mene, reći sve što treba o Jadranu i Mediteranu".

Dumanić ističe i da Јovanović, kao pjesnik mediteranskog senzibiliteta, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja, njome obogaćuje naše živote i naše viđenje svijeta.

– Poezija koja premošćuje stoljeća i spaja obale, kulture i zemlje, hljeb i so je one memorije koja je nužna nit za budućnost, za našu ukotvljenost u vremenu i prostoru. Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati - zaključuјe Dumanić, koјa јe i urednica knjige.

Autorka pogovora ove Јovanovićeve knjige јe dr Lena Ruth Stefanović

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:09