Хамовић, Делић, митрополит Јоаникије, Пејовић и Касалица / KNJIZEVNO VECE POSVECENO MILOVANU DANOJLICU-LAZAR RUZIC
28/12/2022 u 15:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poklonik slobode koji je govorio da su pjesme spasene došle na svijet

Djelo Milovana Danojlića nije djelo, već čitava jedna književnost. Ne samo po broju naslova koje je objavio nego i po rasponu žanrova i tema u kojima se oprobavao i uspješno te probe prolazio - rekao je dr Hamović

Veče posvećeno piscu iz čitanki, jednako kao i autoru akademskih studija, eseja, kritika, romanopiscu, satiričaru, prevodiocu, nedavno preminulom akademiku Milovanu Danojliću (1937 - 2022) održano je u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja. Organizator večeri naslovljene "Sjećanje na Milovana Danojlića" bila je Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, koja je prethodna dva dana u Nikšiću priredila i omaž Rajku Petrovom Nogu (1945 - 2022), i predstavila Sabrana djela lingviste Nova Vukovića.

O Danojlićevom liku i djelu biranim riječima govorili su mitropolit-crnogorsko primorski Joanikije, akademik prof. dr Jovan Delić i dr Dragan Hamović.

image

Детаљ с књижевне вечери посвећене Миловану Данојлићу

KNJIZEVNO VECE POSVECENO MILOVANU DANOJLICU-LAZAR RUZIC

Navodeći da su Danojlić i Nogo, iako suštinski različiti, imali i jednu zajedničku crtu, mitropolit Joanikije je naveo da su "obojica istrajno slijedili svoj pjesnički talenat i dostigli do samih vrhova srpske poezije i srpske književnosti". Mitropolit je naveo i da su po njemu, obojica svojim stvaralaštvom, svojom poezijom, obilježili naš vijek, i iako nijesu jedini, postali su "neizostavni i nezaobilazni".

Proširivao mogućnost srpskog jezika

Sveobuvatan analitički, a opet kroki prikaz Danojlićevog djela, ali i anegdotske momente druženja s piscem, publici je pružio akademik Delić. Navodeći da je Danojlić bio najraznovrsniji i najraznoglasniji srpski pisac, savršen u svakom od svojih glasova, Delić navodi i da ga je teško uklopiti u neki žanr, ali, koji se nikad nije otuđio od svog jezika.

– U svemu je Danojlić bio vrhunski. Brinuo je o svakoj svojoj rečenici i svakom stihu kao da mu je od njih zavisio život. On je proširivao mogućnost srpskog jezika. On je sintaktičke oblike koje je nalazio kao prevodilac u stranim jezicima i književnostima, a mi ih nemamo, prerađivao je i prilagođavao našem jeziku, probao je da to vaskrsne, da to pronađe i stvori u svom jeziku. Stilista kakav se rijetko nađe - rekao je Delić, između ostalog.

– Obično govorimo, razmatramo, razumijevamo nečije djelo kad je riječ o istaknutim stvaraocima iz ma koje oblasti. Djelo Milovana Danojlića nije djelo, već čitava jedna književnost. Ne samo po broju naslova koje je objavio nego i po rasponu žanrova i tema u kojima se oprobavao i uspješno te probe prolazio – rekao je na početku pjesnik, dr Hamović.

On je dodao da smo ostali bez blagorodnog prisustva i umno živog udjela Danojlića, čije nas je neumorno pisanje pouzdano orijentisalo u vremenu meteža.

„Dugujemo Danojlićevim tekstovima jer su odgovor na mnoga naša pitanja, nevjerice i zablude”, kazao je pjesnik.

– Htio je da bude bolji, da budemo bolji, da boljemu težimo - kaže Hamović.

Danojlić je počeo kao pjesnik, i nije prestajao pisati stihove, ali je čistu poeziju ispisivao i na stranicama proze, a pjesničko iskustvo tačno i istančano izlagao u esejima i člancima.

image

Публика на вечери посвећеној Миловану Данојлићу

KNJIZEVNO VECE POSVECENO MILOVANU DANOJLICU-LAZAR RUZIC

– Jedinstvo stvaralačke ličnosti očituje se i kroz sve promjene i probe tokom više od pola vijeka sudjelovanja u srpskoj književnosti. On se tražio i mijenjao, i zrio, da bi u punoj zrelosti svima nama počeo da znači još i više u tom metežu i nevidjelici - rekao je Hamović, navodeći da je Danojlić bio majstorski posmatrač i tumač svijeta i svjetova, poklonik slobode, koji je govorio - "pjesme su spasene došle na svijet".

Program je znalački vodila Bojana Pejović, a Danojlićeve stihove govorio je glumac Velizar Kasalica.

Ž.J.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:22