Kustoskinja Čelebić provela prisutne, među kojima i predsjednika Milatović, kroz izložbu / -LAZAR RUZIC
16/10/2023 u 21:02 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Postavka koja nadahnjuje različitošću

Koncept i ambicija izložbe „Pokloni i rezidencije” su unikatni, i predstavljaju specifičan ugao interpretacije jedne epohe, uloga i značaja umjetnosti kao katalizatora transformacije društva, kazala je Vlaović

image

Šćepanovič, Vlaović i Čelebić

-LAZAR RUZIC
"Pokloni i rezidencije" naziv je izložbe koja je otvorena večeras u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG). Postavku čini oko 90 eksponata koji se mogu pogledati u Dvorcu Petrovića, Perjaničkom domu i galeriji "Botanička bašta". Eksponati su pokloni i radovi nastali tokom rezidencijalnih boravaka umjetnika u periodu Galerije umjetnosti nesvrstanih zemalja "Josip Broz Tito" i Centra savremene umjetnosti Crne Gore, kao i radovi koji su rezultat skorijih programskih inicijativa. Izložba se može pogledati do kraja novembra.

image

Otvaranju je pored Milatovića prisustvovao i princ Nikola Petrović Njegođ

-LAZAR RUZIC

Izložbu je otvorila mr Maša Vlaović, ministarka kulture i medija, navodeći da su koncept i ambicija izložbe unikatni, i predstavljaju specifičan ugao interpretacije jedne epohe, uloga i značaja umjetnosti kao katalizatora transformacije društva. Postavka predstavlja kulturnu razmjenu nekadašnjih članica Pokreta nesvrstanih, pa izložbu karakteriše različitost stvaralaštva i kulturnih korijena, kao i raskoš kulturne diplomatije, promocija mira i razumijevanja.

image

Detalj s otvaranja izložbe „Pokloni i rezidencije”

-LAZAR RUZIC

– Postavka će posjetioce ispuniti nadahnutim i uzvišenim osjećanjima, što i jeste u prirodi i biti samog umjetničkog djela, probuditi i prizvati ono najljepše u nama - rekla je Vlaović, poželjevši da MSUCG postane glavna kulturna tačka ne samo u Crnoj Gori, već regionu.

Prethodno, prisutnima se obratio i dr Vladislav Šćepanović, direktor MSUCG, navodeći da izložbom ozvaničavaju novi način rada i izlaganja u MSUCG.

image

Detalj s otvaranja izložbe „Pokloni i rezidencije”

-LAZAR RUZIC

Prisutnima se obratila i kustoskinja izložbe Marina Čelebić, koja je nakon svečanog otvaranja izložbe, prisutnu publiku, među kojima i Jakova Milatovića, predsjednika Crne Gore i princa Nikolu Petrovića, provela kroz postavku.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 05:55