Црногорска кинотека и Музички центар под истим кровом / -LAZAR RUZIC
19/01/2022 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потребно подићи свијест о значају филма

Са директорицом Музичког центра Црне Горе, др Исидором Дамјановић, Црногорска кинотека договорила је израду оригиналне музике за филмски триптих: Крунисање Краља Николе Првог Петровића Његоша, Балкански ратови, Предаја Скадра. Пројекат је у току, а музику ради истакнути црногорски композитор Дејан Божовић - каже Бјелановић

Црногорска кинотека, по својој архивистичкој, едукативној и умјетничкој функцији, спада у ред важних институција културе у Црној Гори. Тако програми и пројекти који се одржавају под сводом њеног новог дома, који дијели заједно са Музичким центром Црне Горе, увијек имају одјека у нашем друштву. Како каже мр Горан Бјелановић, директор Црногорске кинотеке, опште је мјесто да је новца увијек мало, a oвогодишњи буџет јe у нивоу прошлогодишњег.

– При том није узето у обзир да смо преласком у нову зграду изложени куд и камо већим трошковима одржавања. Наравно, наш однос са Министарством просвјете, науке, културе и спорта као и Министарством финансија је више него коректан, па сам сигуран да ће, ако то прилике буду захтијевале, имати разумијевања за наше околности и потребе. Умјесто да се раскукамо како смо буџетски потцијењени, увјерен сам да прво треба да докажемо да смо заслужили и оволико. Начин доказивања је једноставан: развијање живота Кинотеке, квалитетни програми, доказ да и сами умијемо да зарадимо - наводи Бјелановић.

Мултимедијални пројекат

Директор Кинотеке наводи да овогодишњи програм почињу пројектом "Тихи кутак Христов".

– Централни садржај програма је троструко награђени истоимени филм Радисава Јеврића, наступиће и један од најбољих регионалних сопрана Александра Војводић Јововић. Имамо и два кратка (троминутна) реситала из одабране поезије Ранка Радовића, који живи у Канади као престижни умјетник, а добитник је најелитнијих руских, српских и уопште – православних признања за своју свевремену поетику - каже Бјелановић.

Он додаје да овај програм треба доживјети као "нашу молитву за овај посрнули свијет, а посебно за нашу Црну Гору, са свим њеним појавним идеолошким и националним и вјерским разликама". Зато су, без обзира на разлике, додаје, сви добродошли да га испрате.

Када је у питању програмско дјеловање, потребно је подићи свијест о значају филма, "и то на начин на који би од овог националног блага имали највише користи порески обвезници у Црној Гори и то на цијелој територији наше државе", каже он. Зато су и почели пројекат "Кинотека у сваком граду". Разговарали су са челницима Херцег Новог, Никшића и Шавника, и у сваком граду наишли на разумијевање и подршку.

– Други пројекат односи се на употребу филма у побољшању просвјетно – образовног система, што подразумијева и увођење филма и позоришта као могућег изборног предмета у основним и средњим школама. Идеја није нова. Овај програм је у Чешкој уведен 2001, а у Србији 2006. године. Није спорно да живимо у времену слика и да сваки ученик радије гледа, него што чита, па с тим у вези она пословица: "Ко прочита - заборавиће: ко види - упамтиће, а ко уради - знаће", посебно акцентује ову нашу замисао - наводи Бјелановић.

Ускоро у кинотечком фонду и видео-траке из РТЦГ

Бјелановић наводи да у фонду засад имају 6.000 наслова, а да ће настојати да овај број увећају.

– Куповање тешко долази у обзир јер је то за нас прескупо. Имамо нека обећања о поклонима, разговоре о обавези аутора да предају бар један негатив филма који суфинансира Филмски центар Црне Горе, копије са фестивала у Херцег Новом и слично. Очекујемо видео-траке из РТЦГ. То смо већ договорили са директором ове медијске куће Борисом Раонићем. Биће то изузетно важан пројекат који се мора обавити што прије јер је индекс пропадања материјала – неумољив. Бројне траке су већ у црвеној зони - наводи Бјелановић.

Црногорска кинотека има добре односе са Југословенском кинотеком, па су договорили програм "Дани црногорског филма у Београду". Узвратно, додаје Бјелановић, биће одржани "Дани српског филма у Црној Гори". Нада се и да ће ускоро успоставити сарадњу са Хисторијским филмским фестивалом из Хрватске, као и са кинотекама Републике Српске, БиХ и Македоније. Бјелановић најављује занимљив међуинституционални пројекат.

– Са директорицом Музичког центра Црне Горе, др Исидором Дамјановић договорили смо израду оригиналне музике за филмски триптих: Крунисање Краља Николе Првог Петровића Његоша, Балкански ратови, Предаја Скадра. Пројекат је у току, а музику ради истакнути црногорски композитор Дејан Божовић - каже Бјелановић. Напомиње да са свим институцијама и установама имају изузетну сарадњу.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:18