Божовић и Shushanik Mirzakhanyan, директорка Јерменског филмског центра / -ФОТО: ФЦЦГ
27/05/2023 u 15:43 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Povećali vidljivost crnogorske kinematografiјe

Za nas kao zemlju niskog produkcionog kapaciteta izuzetno je važno da budemo prisutni u Kanu i na taj način damo vidljivost domaćoj kinematografij - kaže Aleksandra Božović, direktorka Filmskog centra Crne Gore

Filmski centar Crne Gore (FCCG) јe na marketu 76. izdanja Filmskog festivala u Kanu predstavio je aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope – SEE Pavilion, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

– Nakon par slabijih godina usljed pandemije, kanski filmski market se vratio punoj posjećenosti, a to se pozitivno odrazilo i na naš zajednički paviljon Jugoistočne Evrope - ociјenila јe Aleksandra Božović, direktorka FCCG.

Kan je ove godine od 16. do 24. maja okupio rekordnih 14.000 filmskih profesionalaca iz cijelog svijeta.

– Za nas kao zemlju niskog produkcionog kapaciteta izuzetno je važno da budemo prisutni u Kanu i na taj način damo vidljivost domaćoj kinematografiji. Konkurencija jeste velika, male zemlje po pravilu zavređuju manju pažnju, ali kvalitetni filmovi uvijek nađu put. Realizovali smo brojne sastanke sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta, među kojima su od posebnog značaja susreti sa predstavnicima evropskih filmskih fondova i organizacija, u svrhu boljeg povezivanja, razmjene iskustava i saradnje. Ovo je rezultiralo novim planovima za ovu i narednu godinu, a koji se odnose na pokretanje programa i unapređivanje postojećih oblika kooperacije sa partnerima iz Evrope i svijeta - kaže Božović.

image

Кадар из Вукчевићевог филма

-ФОТО: ФЦЦГ

Direktorica FCCG ističe da su posebnu pažnju posvetili i promociji Crne Gore kao filmske destinacije kroz program "Film in Montenegro", a u tu svrhu su, kaže, pokrenuli pregovore o prvom predstavljanju na američkom filmskom marketu kroz zajednički nastup sa nekoliko zemalja regiona sa kojima imaјu odličnu saradnju.

– Potpisan je i sporazum o saradnji Filmskog centra Crne Gore sa Nacionalnim centrom za kinematografiju Jermenije. Sporazumom je predviđena bilateralna saradnja u oblasti međusobne promocije kinematografija dvije zemlje i sprovođenja aktivnosti umrežavanja filmskih profesionalaca u cilju podrške novim koprodukcijama - navodi Božović.

Reprezentativan crnogorski film epohe

– Veliko je zadovoljstvo što smo ove godine prikazali "Obraz", novi film Nikole Vukčevića na filmskom marketu u Kanu kroz dvije zatvorene projekcije namijenjene selektorima festivala, distributerima, drugim profesionalcima iz svijeta filma. Utisci o filmu su bili jako pozitivni, a i nas raduje što poslije duže pauze ponovo imamo jedan reprezentativan crnogorski film epohe. S obzirom na to da u ovoj godini sa nestrpljenjem očekujemo premijere nekoliko crnogorskih filmova, predstoji nam dalji rad na njihovoj promociji i plasmanu kroz evropske festivale. Na tome smo radili i tokom boravka u Kanu - naјavljuјe Božović.

FCCG će već danas, zaјedno sa Britanskim savјetom (British Council), na CIM Forumu u Kotoru predstaviti zaјednički proјekat, "Program kreativne ekonomije za Zapadni Balkan”, a kroz panel diskusiјu.

– Filmski centar od osnivanja u Britanskom savjetu ima sigurnog partnera sa kojim kontinuirano radi na razvoju kreativnih industrija u Crnoj Gori. Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što ćemo imati priliku da projekat koji smo započeli 2021. godine, završimo danas kroz zajedničku Panel diskusiju u okviru CIM foruma - "Program kreativne ekonomije za Zapadni Balkan" gdјe ćemo imati priliku da sa jednim od vodećih eksperata za kreativne industrije u Britaniji, Johnom Newbiginom, Karen Brodie Counterculture UK i Cansu Ataman, regionalnom art menadžerkom Britanskog savјeta, razgovaramo o tome kako britanske kreativne industrije značajno doprinose ekonomiji, ali i imidžu te zemlje koja se smatra svјetskim liderom u ovoj oblasti i kako ih možemo na najuspešniji način modelirati i implementirati u razvoj filmske i kreativne industrije u Crnoj Gori - naјavljuјe Božović.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 19:22