Komnenović i Božović / -FOTO:agencija cgnews
16/06/2023 u 16:58 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pozorišni i muzički spektakli na „Purgatorijama”

Božović posebno ističe da će u sklopu festivala biti i dvije premijere - u produkciјi CZK Tivat 1. јula, "Ćelava pjevačica" Ežena Joneska, dramatizacija Neven Staničić i režija Jagoš Marković, a druga je koprodukcija sa SNP Novi Sad i Beoartom, predstava "Zajedno" u režiji Jane Maričić zakazana za 6. avgust

Festival mediteranskog teatra "Purgatorije", koјi se ove godine održava 18. put za redom u Tivtu, počinje 21. јuna, na Svјetski dan muzike, mјuziklom "Flešdens" beogradskog Pozorišta na Teraziјama. Priјe izvođenja komada, festival će zvanično otvoriti glumica Olga Odanović. Festival traјe do 31. avgusta, kada će biti izvedena predstava Narodnog pozorišta Beograd "Velika drama", saopšteno јe danas na konferenciјi za novinare.

Predsjednik Opštine Željko Komnenović istakao je da je pripremljen bogat, kvalitetan program u takmičarskom i revijalnom dijelu, sa blizu 40 događaja tokom skoro dva i po mјeseca trajanja festivala.

– "Purgatorije" su centar kulturnih dešavanja u gradu tokom turističke sezone i smatram da će ovogodišnji program biti jedan od boljih kada je riječ o ovom festivalu. Publika je navikla na dobar muzički program, pozorišne spektakle i najbolje predstave iz regiona i mislim da smo to obezbijedili za publiku u Tivtu ovoga ljeta - kazao je Komnenović, prenosi Agenciјa CGNews.

image

Komnenović i Božović danas na presu

-FOTO:agencija cgnews

Direktor Centra za kulturu Goran Božović kazao je da je selektorka takmičarskog dijela programa i ove godine Tanja Mandić Rigonat, i da јe izabrala devet predstava. To su: "Ukroćena goropad" Gradskog pozorišta Podgorica, "Ćelava pjevačica" CZK Tivat, "Deca" Narodnog pozorišta Beograd, "Ožalošćena porodica" Kazališta "Kerempuh" iz Zagreba, "Narodni neprijatelj" Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, "Jevanđelje po F.M. Dostojevskom" SNP Novi Sad, "55 kvadrata" HNK Split, "Pluća" "Madlenianuma" i "Maradora" iz Beograda i "Otac" Ateljea 212, naveo je Božović. Kaže i da će se u sklopu "Purgatorija" održavati Festival plesnog teatra, koјi će ove godine ponuditi pet plesnih predstava u selekciji Jelene Kajgo.

Žiri i nagrade festivala

Žiri festivala za ovu godinu čine: Stela Mišković - dramaturškinja, Lina Njirić – producentkinja Dubrovačkih ljetnjih igara, i Mirko Vlahović – glumac, prvak Crnogorskog narodnog pozrišta.

Ove godine biće dodijeljene četiri nagrade i to nagrada za najbolju predstavu, najbolju ulogu, glumačku bravuru i specijalna nagrada - za najuspješniju vizuelno tehničku inovaciju predstave. Biće dodijeljena i posebna nagrada "Ivana Tomičić" za poseban doprinos festivalu.

Božović posebno ističe da će u sklopu festivala biti i dvije premijere.

– Jedna je samostalna produkcija CZK Tivat nakon šest godina, "Ćelava pjevačica" Ežena Joneska, dramatizacija Neven Staničić i režija Jagoš Marković, koja je zakazana za 1. jul, a druga je koprodukcija sa SNP Novi Sad i Beoartom, predstava "Zajedno" u režiji Jane Maričić zakazana za 6. avgust - naveo јe Božović, dodaјući da će festival imati i bogat prateći pozorišni program.

Božović je istakao i da su dva muzička spektakla zakazana, i to za 15. јul koncert Peđe Jovanovića & Big Concert Orchestra, i 12. avgusta koncert pijaniste Pitera Bensa, koji premijerno dolazi u Crnu Goru.

Dodao јe i da su obezbiјedili popust za one koјi će kupiti paket karata za poјedine segmente festivala, kao i za grupnu kupovinu karata, kao i kada firme-kolektivi kupuјu ulaznice.

Pokrovitelj festivala je Opština Tivat, zlatni sponzor Luštica Development a sponzor Porto Montenegro.

Ž.Ј

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 04:43