Ambasadori Češke i Slovačke govorili na otvaranju / -FOTO: LAZAR RUŽIĆ
07/11/2023 u 18:58 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Precizni prikazi međuljudskih odnosa

Pred projekciju publici u sali Dodest obratili su se Janina Hrebičkova, ambasadorka Republike Češke, i Boris Gandel, ambasador Republike Slovačke.

Ljubitelji filma imali su priliku večeras da pogledaju dva dugometražna igrana ostvarenja u sali Dodest KIC "Budo Tomović" u okviru revije "Dan češkog i slovačkog filma". Publika je najprije mogla pogledati češki film, komediju "Buko" režiserke Alise Nelis, a potom slovački film, dramu "Linija" režisera Petera Bebjaka. Nakon projekcije drugog filma večeras oko 20.30 biće održana kratak razgovor s producentkinjom Vandom Adamik Hricovom.

Pred projekciju publici u sali Dodest obratili su se Janina Hrebičkova, ambasadorka Republike Češke, i Boris Gandel, ambasador Republike Slovačke.

image

Hrebičkova i Gandel preporučili filmove

-FOTO: LAZAR RUŽIĆ

Ambasadorka Hrebičkova je navela da su se tematski nadovezali na prošlogodišnju manifestaciju, jer i češki flm ove godine, kao prošle godine slovački film - "Konj", govori o Buku, istrošenom cirkuskom konju. Kurziozitet je, dodala je Hrebičkova, da je film koji se pojavljuje u filmu u stvarnom životu u vlasništvu Alis Nelis, koja je pored režije i autorka scenarija.

– Ovim filmom Nelis je još jednom potvrdila svoju reputaciju autorke poznate po preciznom prikazivanju međuljudskih odnosa, sa minimalističkim dijalozima, koji u na prvi pogled banalnim situacijama gledaocu nude sasvim maestralan uvid u dubinu odnosa njenih protagonista. Ovaj film je i vrlo duboko ljudski, iako na početku djeluje luckasto - rekla je Hrebičkova, posebno pohvalivši način na koji je svoju ulogu komšinice s Aspergerovim sindromom odigrala glumica Marta Isova.

image

Publika u sali Dodest KIC-a

-FOTO: LAZAR RUŽIĆ

Ambasador Gandel našalio se na početku obraćanja, navodeći da je Hrebičkova "priznala" da Česi u stvari slijede njih, iako stalno navode da su oni u stvari preteče nekim stvarima u odnosu na Slovake. Podsjetio je i da je prošlogodišnja projekcija komedije "Konj" u Crnoj Gori bila svjetska premijera, jer su film u Slovačkoj zvanično prvi put prikazali tek mjesec nakon podgoričke projekcije. U istom tonu nastavio je govoreći o filmu "Linija", koji govori o švercu na slovačko-ukrajinskoj granici.

image

Ambasadorka Hrebičkova i ambasador Gandel

-FOTO: LAZAR RUŽIĆ

– Veoma mi je drago da je došao i Zoran Brđanin (smijenjeni direktor crnogorske Uprave policije, op.aut) bivši, a možda i budući direktor policije, kao i Zoran Lasica (načelnik Koordinacionog centra Granične policije, op.aut), koji se bavi graničnom policijom kao zamjenik direktora, jer, naš film je vrlo poseban, a govori o švercu na slovačko-ukrajinskoj granici prije nego smo ušli u Šengensku zonu - rekao je Gandel, pozdravljajući predstavnike diplomatskog kora. Dodao je i da mu je ovo da film gleda već četvrti put, dodajući da će ga sigurno pogledati još koji put, jer "Linija" je, po njemu, izvanredan film.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:24