”Крваве свадбе” / -град театар, будва
17/08/2024 u 10:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Predstava koja i dalje impresionira

Dramski program 38. festivala Grad teatar nastavljen je preksinoć igranjem predstave "Krvave svadbe" po tekstu Federika Garsije Lorke, u režiji Igora Vuka Torbice (1987 - 2020). Riječ je o koprodukciji JU "Grad teatar" iz Budve i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada
image

"Крваве свадбе"

-град театар, будва
Scenograf „Krvavih svadbi” јe Branko Hojnik, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, kompozitor Vladimir Pejković, kompozitor. U predstavi igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Bojana Milanović Popović, Pavle Popović, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Branka Otašević, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić i Nenad Pećinar.

Publika na sceni između crkava je još jednom bila oduševljena izvođenjem, a atmosfera je ostavila trajan utisak na sve prisutne, potvrđujući snagu "Krvavih svadbi" kao jednog od najvažnijih dramskih ostvarenja regiona, prenosi festivalska pres služba. "Krvave svadbe" premijerno su izvedene na 32. festivalu "Grad teatar", nakon čega su nastavile svoj bogat pozorišni život na scenama širom regiona. Predstava je višestruko nagrađivana.

image

"Крваве свадбе"

-град театар, будва

Prošle godine ansambl predstave proslavio je pet godina od premijere, a ove godine bilo јe posebno emotivno zbog nedavnog gubitka glumice Ivane Mrvaljević, kazala je, nakon igranja u Budvi, glumica Branka Otašević. Napominje da predstava traje uprkos mnogim tužnim okolnostima i preprekama.

– Mi bismo voljeli da se ova predstava igra, kao nekada, tri noći zaredom jer ona jednostavno traje i vjerujem da će trajati i dalje. Ona opstaje i samim tim je mi nekako sve više grlimo i držimo, ali to nije onaj stisak koji guši i koji je bolestan i posesivan, već naprotiv, to je baš onaj stisak pun ljubavi i jednostavno ne damo ovu predstavu. Dok nas ima i dok dišemo, mi ćemo je čuvati - rekla јe Otašević.

Glumac Dušan Vukašinović je, takođe, podijelio svoje impresije, naglasivši koliko mu znači igranje pred budvanskom publikom, napominjući da јe igrati ovu predstavu izazov.

image

"Крваве свадбе"

-град театар, будва

– Veliki je izazov igrati ovu predstavu sada, jednom godišnje. Prvo, neobična je dinamika igranja predstave za pozorišne uslove. Obično se predstave igraju repertoarski redovno i na taj način održavaju i razvijaju. Ovo je neka specifična situacija prosto iz produkcionih razloga. Možda bi moglo da se nešto učini da bude malo povoljnije za samu predstavu, ali sa druge strane, ta specifičnost daje nama prilike da u nekim potpuno drugačijim uslovima nalazimo nove načine da razvijamo predstavu uprkos toj pauzi - rekao јe Vukašinović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 13:27