Siniša Pavić / Nova S
16/08/2024 u 16:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Preminuo scenarista Siniša Pavić

Scenarista Siniša Pavić preminuo je u 92. godini u svom domu u Vlasotincu.

Pavić je bio najplodotvorniji TV autor u bivšoj Jugoslaviji. Pisao je scenarija za neke od najpoznatijih domaćih serija, poput „Pozorišta u kući“, „Otpisanih“, „Vrućeg vetra“… Scenarista je i filmova „Tesna koža“ i „Laf u srcu“.

„Boljim životom“, krajem 80-ih, počinje i era Pavićevih cjelovečernjih serija, sa više desetina epizoda, emitovanih po nekoliko godina, u čijem centru zbivanja je najčešće jedna porodica: „Srećni ljudi“, „Porodično blago“, „Stižu dolari“, „Bela lađa“…

Ko je bio Siniša Pavić

Siniša Pavić rođen je 1933. godine u Sinju, a sa pet godina doselio se u Beograd. Po zanimanju je bio sudija, završio je Pravni fakultet u Beogradu. 1963. godine objavio je svoj prvi roman, ljubavnu priču “Višnja na Tašmajdanu”.

Poslije velikog uspjeha, knjiga je pretočena u film, u režiji Stoleta Jankovića, sa petnaestogodišnjom Nedom Arnerić u glavnoj ulozi.

Njegov drugi roman „Vruć vetar“ (1980) adaptiran je za istoimenu TV seriju, koja je prikazivana i u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji, a u nekim zemljama proglašena je za najbolju TV seriju ikada prikazanu. Na TV Beograd prvi put se pojavio 1971. godine s poznatom serijom “Diplomci”. Scenarista je čuvenih serijala “Otpisani” (prvih trinaest epizoda), “Pozorište u kući” (dvadeset sedam epizoda), “Vruć vetar” i drugih.

Siniša je napisao je četrnaest istorijskih TV drama: “Poslednji čin”, “Vreme zločina”, “Čovek koji je bombardovao Beograd”, “Misija majora Atertona” i drugih, kao i dramskih serija “Španac” i “Banjica”. Pisao je i pozorišne predstave, romane i filmske scenarije. Autor je scenarija za filmove: „Višnja na Tašmajdanu“, „Otpisani“, „Avanture Borivoja Šurdilovića“, „Laf u srcu“, „Čudo neviđeno“, „Moljac“, „Nema problema“, „Poltron“, „Bolji život“, „Tajna porodičnog blaga“, filmski serijal „Tesna koža“.

(N1)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 07:00