Toto Kotunjo / - FOTO: JUTJUB PRINTSKRIN
22/08/2023 u 18:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Preminuo Toto Kutunjo

Na Pjesmi Evrovizije 1990. godine u Zagrebu predstavljao je Italiju i sa pjesmom Insieme: 1992 zabilježio je drugu pobjedu za tu zemlju

Italijanski pjevač Toto Kutunjo preminuo je u 81. godini.

Toto Kutunjo bio je poznati italijanski kantautor. Učestvovao je u brojnim izdanjima festivala u Sanremu, prenosi Portal RTCG.

Na Pjesmi Evrovizije 1990. godine u Zagrebu predstavljao je Italiju i sa pjesmom Insieme: 1992 zabilježio je drugu pobjedu za tu zemlju.

Kutunjo je autor nekoliko legendarnih šlagera, kao što su L‘Italiano i Mediterraneo.

Toto Kutunjo je rođen u Fozdinovu, u sjevernoj Toskani. Njegov otac je bio vojnik sa Sicilije, a majka Toskanka; nedugo potom su se naselili u La Speciji.

Tokom detinjstva, učio je da svira bubnjeve, gitaru, klavir i saksofon. Svoju muzičku karijeru je počeo kao bubnjar, ali je kasnije osnovao sastav "Toto e i tati" koji je izvodio njegove pjesme. 1971. godine se oženio Karlom i preselio u Milano.

Tokom 1970-ih je pisao tekstove pjesama za Adrijana Čelentana, Dalidu (Monday Tuesday), Mirej Matjo, Mišela Sardua (En chantant), Džonija Halideja, Arvea Vilarda, Žerara Lenormana u Francuskoj, Domenika Modunja, Điljolu Činkveti i Ornelu Vanoni u Italiji.

Među pjesmama koje je pisao za popularnog franko-američkog pjevača Džoa Dasena su i neki od njegovih najpoznatijih, poput L‘été indien, Et si tu n‘existais pas i Le Jardin du Luxembourg (sa Vitom Palavičinijem).

Kutunjo 1975. godine osniva sastav „Albatros“, sa kojim je prvi put učestvovao na Festivalu u Sanremu 1976, osvojivši treće mjesto sa pjesmom Volo AZ504. Samostalnu karijeru je započeo 1978. Festival u Sanremu je osvojio 1980. sa pjesmom („Samo mi“) (ital. Solo noi), a drugo mjesto zauzeo čak šest puta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:12