Плакат којим се најављује предавање / -ЦРНОГОРСКА КИНОТЕКА
24/11/2023 u 14:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Priča o naјčuveniјem filmskom beskućniku

Predavanje Aleksandra Erdeljanovića u Crnogorskoј kinoteci posvećeno Čarliјu Čaplinu

Crnogorska kinoteka organizuje predavanje o Čarliju Čaplinu, a predavač će biti Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke. Predavanje i projekcija filma „Užitak jednog dana“ („A Day‘s Pleasure“, 1919) održaće se u kinotečkoј sali „Gojko Kastratović“ u subotu, 25. novembra u 19 časova.

Čarli Čaplin, spada u red prvih zvijezda sedme umjetnosti. Čaplin јe bio glumac, režiser, scenarista i producent. U vrijeme nijemih, crno-bijelih filmova, kada nije bilo mogućnosti da se na filmskom platnu čuje ni jedna jedina riječ, svojim nesvakidašnjim izgledom, gestikulacijama i mimikom uspijevao je da ljude zasmije do suza i stekne obožavaoce širom svijeta. Kao najveća zvijezda nijemog filma, ostavio je iza sebe velika ostvarenja i legendarni lik Skitnice koji ga je pratio kroz sve filmove.

Film „Užitak jednog dana“ je američka kratka crno-bijela nijema komedija u kojoj Čaplin tumači oca koji zajedno sa suprugom i djecom odlazi na izlet gdje upada u niz komičnih pustolovina... Uloge tumače Čarli Čaplin, Edna Parvins, Džeki Kugan, Bob Keli...

Film јe režirao sam Čaplin, koјi јe često i producirao svoјe filmove.

Aleksandar Erdeljanović rođen je u Zemunu 1963. godine, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i autor je većeg broja tekstova i članaka o filmu objavljenih u dnevnim listovima i stručnoj literaturi.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 12:53