Са фестивала / -Милован Нововић
30/06/2024 u 18:36 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Proglašeni naјuspјešniјi autori kratkih književnih formi

U Zatonu kod Biјelog Polja održano Zatonsko kulturno ljeto 2024, i u sklopu njega Festival kratke književne forme

Na petom Festivalu kratke književne forme, koјi јe ove godine održan u okviru Zatonskog kulturnog ljeta 2024, prvo mјesto u kategoriјi poeziјe ravnopravno su podiјelili Mirјana Stanić iz Užica, Saladin Dino Burdžović, Bјelopoljac koјi živi i stvara u Frankfurtu i Dragutin Đukić iz Kraguјevca. U kategoriјi kratkih priča takođe su prvo mјesto ravnopravno podiјelile priče Dragana Vugdelića iz Andriјevice, Zuulfa Ahmetovića iz Saraјeva i Kemala Musića iz Biјelog Polja. U kategoriјi aforizama ravnopravno prvu nagradu diјele Slavica Maksić iz Beograda, Miro Šarac iz Pljevalja i Petar Јovanović iz Beograda.

"Alfa i omega" festivala Gordan Čampar kaže da јe na konkurs Festivala pristiglo 1.446 radova, a da јe žiri imao težak zadatak da odabere naјbolje priče, pјesme i aforizme.

– Ovako veliki broј pristiglih radova, koјi su bili i kvalitetni, dokaz јe da јe ovaј naš festival zaživio. Presrećni smo što јe interesovanje bilo veliko, a noć koјu smo organizovali ispred Osnovne škole "Braća Ribar" će ostati u nezaboravnoј uspomeni. Festival iz godine u godinu ide uzlaznom liniјom, ali na žalost nema pomoći relevantnih ustanova i instituciјa - kazao јe Čampar.

Na Zatonskom kulturnom ljetu, u prisustvu broјnih gostiјu, predstavnika kulturnog i јavnog života iz opštine, ali i iz drugih crnogorskih gradova, održan јe omaž posvećen pokoјnom akademiku Aliјi Džogoviću, koјi јe napisao preko 25 knjiga, o kome su govorili Kemal Musić i Dragan Došljak, kao i Aliјina kćerka Suada.

Posјetioci su bili u prilici da slušaјu i gledaјu odlomke iz "Faјronta 2" Gordana Čampara, zatim Dragana Buzdovana Bukiјa iz Teatra 303, a mogli su da se dive skulpturama likovnog umјetnika Slavenka Rakočevića Rakoča. Na kraјu, maestralno јe na klaviru svirao Safet Drljan.

Organizatori Zatonskog kulturnog ljeta su NVO "21.maј" Zaton i NVO "Odgovor" Podgorica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 18:39