Sa sastanka organizacionog odbora za proslavu јubileјa / SUBNOR/ BOKA NEWS
04/10/2024 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Proslava 80 godina od formiranja Prve bokeljske brigade

U Herceg Novom i ostalim mjestima Boke Kotorske sve je spremno za obilježavanje 80 godina Prve bokeljske narodnooslobodilačke udarne brigade. Centralna proslava biće održana u subotu, 5. oktobra, u 11 časova, u Dvorani "Park", u Herceg Novom, priređivanjem svečane akademije.

Prva bokeljska narodnooslobodilačka udarna brigada formirana je 5. oktobra 1944. godine u mjestu Konjsko - Zupci, opština Trebinje. Prvi komadant je bio Božo Jovanović, a politički komesar Mato Petrović.

Brigada je formirana na osnovu naredbe Vojnog štaba Drugog udarnog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, od 29. septembra 1944. godine, kada je određen i njen komandni kadar. Na predlog Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (NOV i POJ) u sastav Prve bokeljske narodnooslobodilačke udarne brigade ušle su udarna grupa od tri bataljona koji su bili u sastavu Primorske operativne grupe i novopridošli dobrovoljci iz Boke Kotorske i Crnogorskog primorja. U trenutku formiranja, brigada je imala četiri bataljona i oko 800 boraca. Tokom borbenog djelovanja povećavalo se brojno stanje brigade jer je to bio odraz stvarnog raspoloženja naroda Boke prema Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP).

Brigada se odmah uključila u oslobađanje Herceg Novog, Primorja, većeg broja crnogorskih opština, Prijepolja u Srbiji, a poslije završetka rata 15. maja 1945. godine ostala je na Kosovu i Metohiji da bi učestvovala u razbijanju grupa balista koji su otvoreno pokrenuli u proljeće i ljeto kontrarevoluciju protiv NOB-a.

Za zapažene uspjehe u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika i za dosljedno sprovođenje politike bratstva i jedinstva, Prva bokeljska NOU brigada dobila je značajno narodno priznanje u vidu dva visoka odlikovanja. Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom 1961. godine i Orden bratstva i jedinstva 1974 - Ukazom Josipa Broza Tita, presjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ).

image

Јedna od fotografiјa boraca udarne brigade

SUBNOR

Za obilježavanje jubileja – 80. godišnjice formiranja brigade, poslije sastanaka boraca opština Budva, Kotor, Tivat, Herceg Novi, Trebinje, Podgorica i Prijepolje, kao i pet godina ranije povodom 75. godišnjice, formiran je Odbor za proslavu i jednoglasno je za predsjednika izabran profesor u penziji Ljubenko Borović, iz Kotora, potpredsjednik SOBNOR-a Crne Gore. Za potpredsjednika odbora imenovan je Đorđe Zloković, predsjednik OO OBNOR-a 1941-1945 Herceg Novi. Sekretar odbora je Slobodan Stojanović (Kotor), članovi Gojko Matijašević, Mato Brguljan i Niko Zec.

Očekuјu dolazak četiri borca

Prema scenariju svečane akademije, poslije izvođenja državne, a potom i himne "Hej, Sloveni", o putu brigade govoriće potpredsjednik opštine Herceg Novi Miljenko Mustur, kao domaćin skupa, Radojica Radojević, predsjednik SUBNOR-a Crne Gore i Ljubenko Borović, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje jubileja.

Na akademiju su pozvana i četiri borca brigade, od kojih su dvojica iz Herceg Novog, i po jedno iz Kotora i Budve. Organizatori se nadaju da će ih zdravlje poslužiti, te da će prisustvovati svečanosti.

Pozvani su predsjednici bokeljskih, kao i svih opština u Crnoj Gori, Prijepolja i Trebinja, u čijem je oslobađanju brigada učestvovala. Očekuje se i dolazak predstavnika boračkih organizacija, ministarstva kulture i medija i odbrane.

Profesor Borović je istakao da će u umjetničkom programu nasupati KUD "Ilija Kišić" iz Zelenike i učenici kotorske Gimnazije koji će izvesti prigodni recital. Predviđena je izložba koju čini postavka od 63 fotografije koje su snimili fotograf i borac brigade Stevo Lepetić i drugi.

Nakon više sastanaka u Kotoru, Herceg Novom, Tivtu i Trebinju, donesena je odluka da se centralna proslava održi u Herceg Novom. Delegacija će prije svečanosti posjetiti mjesto Konjsko na Zupcima, gdje je brigada 1944. godine formirana, i kod zgrade nekadašnje škole položiti vijence i cvijeće.

– Svake godine obilježavamo 5. oktobar, Dan formiranja Prve bokeljske udarne brigade, a svake pete godine održavamo tradicionalnu akademiju. Prigodnim riječima evociramo uspomene na borce koji su u odsudnom trenutku odužili svoj dug prema otadžbini. Na taj način ne dozvoljavamo da njihovo djelo padne u zaborav. Želimo da ostanu u sjećanju potomcima, jer samo tako mogu da se sačuvaju slike prošlosti, slava i ponos onih koji su znali šta su ljubav za slobodom, patriotizam i hrabrost. Ove akademije imaju zadatak da generacijama koje dolaze prenesu poruku o važnosti očuvanja svijetlih tekovina revolucije, kako bi i oni umjeli da cijene pretke i poštuju njihovu žrtvu – kaže, u susret obilježavanja jubileja, profesor Ljubenko Borović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 18:14