Damljanović / -FOTO: PR CENTAR
15/07/2022 u 07:30 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prva crnogorska pijanistkinja: Za mene nije bilo radnog mjesta u Crnoj Gori

Da bih se ogradila od zloupotrebe svojih stavova, nažalost, mnogo je diskriminisanih ljudi, grupa i bića, ali su moj umjetnički fokus i u tom smislu u ovom trenutku žene, kaže Vesna Damljanović

Naša prva i najktivnija pijanistkinja, te ugledna pedagoškinja Vesna Damljanović sjutra uveče predstaviće se po prvi put hercegnovskoj publici.

Prvi put nastupa na "Danima muzike" na poziv svog profesora i našeg najistaknutijeg pijaniste Borisa Кraljevića.

– Za mene on znači buđenje studentskih uspomena, kada smo se prof. Кraljević i ja spremali za moj (uspješni i nagrađeni) nastup na američkom takmičenju, kada je na tadašnjim "Danima muzike" gostovao čuveni Eugen Inđić, sa kojim sam tom prilikom i sarađivala, a koji se više nego pohvalno izrazio o rezultatima koje smo prof. Кraljević i ja postigli. I evo, nakon osamnaest godina, koncertirajući upravo na "Danima muzike" ostvarujem svoje umjetničke snove, ali i svjedočim o uspješnom saradničkom odnosu na relaciji profesor-student, čiji je cilj upravo umjetničko sadejstvo i ova vrsta ostvarivanja.

image
-FOTO: PR CENTAR

• Ovi nastupi se veoma razlukuju po repertoaru, koncepciji - s jedne strane savremna muzika, s druge Bah, Vivaldi... kako je došlo do ove dvije koncepcije?

– Projekat "Žene u muzici" se odavno planira i priprema, ovo će biti njegova treća koncertna promocija, a ovaj koncert je samo segment onoga što projekat podrazumijeva. Programski koncept je vrlo jasan, on promoviše novu, regionalnu žensku muziku (uz to izvođačku ali i naučnu djelatnost, s obzirom na nesebični angažman i aktivnost naše muzikološkinje, dr Jelena Jovanović-Nikolić u okviru projekta), dakle, programom se predstavlja aktuelna, nova muzika, iz pera kompozitorki, diva, Žebeljan, Prelević i Dutine. A, do saradnje sa violončelistom Bledarom Zajmijem je došlo posredstvom profesora Кraljevića, on me je, za priliku festivala, preporučio za saradnju sa Bledarom. I tu je programski koncept interesantan, i vrlo pijanistički nastrojen, te ga svesrdno preporučujem.

Tek hvatam uzlet sa svojim umjetničkim osvajanjima i prikazivanjima

• Кoliko je zahtjevno u roku od nekoliko dana pred publikom nastupiti sa ovako različitim repertoarom?

– Izazov za umjetnike izvođače sa ovih prostora predstavlja nemogućnost da se neki koncertni repertoar kontinuirano predstavlja u okviru sezone, u različitim salama/gradovima/državama. Nisam jednom imala situaciju da cjelovečernji koncert pripremim samo za jednu priliku.To je svakako izazov (pogotovo pored velike porodice, imam troje djece, muža i psa (teeth)), ali i ogromno zadovoljstvo, jer mnogo volim svoj posao, i iskreno se radujem svakom koncertu, saradnji.

• Žena u muzici, danas, u 21. vijeku – da li je to izazovnije nego prije nekoliko decenija i šta predstavlja najveći izazov kad je karijera muzičarke i pedagoškinje u pitanju?

– Nužna je i nasušna potreba, na ovom prilično tvrdom i partijahalnom podneblju, šire govoreći, ali i u ovom, činjenica, muškom svijetu, isticati svaki segment ženske djelatnosti, pogotovo umjetnike, a za mene lično najvažnije, muzičke. Lično se divim i veličam žensku sposobnost, kreativnost i snagu, i nije slučajno da je "žena" tema mojih pijanističkih istraživanja. Preteško je i danas, u vrijeme (ipak prividnih i veoma kontrolisanih) informacija i sloboda, a ne smijem ni da pomislim kako je bilo decenijama unazad. I danas, lično svjedočim i sa time se borim, žena je diskriminisana, direktno i otvoreno. Da bih se ogradila od zloupotrebe svojih stavova, nažalost, mnogo je diskriminisanih ljudi, grupa i bića, ali su moj umjetnički fokus i u tom smislu u ovom trenutku žene.

image

Damljanović

-FOTO: ARHIVA

• U poslednje vrijeme sve Vas više vidimo i služamo na sceni, ali istovremeno veoma ste aktivni kao pedagoškinja? Кako mirite ove dvije aktivnosti?

– Nadam se da ćete me tek slušati i gledati, jer tek hvatam uzlet sa svojim umjetničkim osvajanjima i prikazivanjima. Iskreno vjerujem da će se Crna Gora otvoriti prema meni, prema svim sferama mog umjetničkog djelovanja. Ne tako davno, u mojoj Crnoj Gori mi je otvoreno rečeno da nema mjesta (radnog) za mene, te sam se "trbuhom za kruhom" obrela u BiH, gdje se djelimično pedagoški ostvarujem, daleko od cilja i kapaciteta. Nisam sigurna koliko je to poznata činjenica u Crnoj Gori, ali neskromno ću, ovom prilikom, podjetiti na sebe - najškolovaniju i najaktivniju crnogorsku pijanistkinju, pri čemu ne govorim rodno senzibilnim jezikom, a nastupam iz pozicije "običnog čovjeka" dakle, umjetnice bez partijske, odborske, kumovsko-prijateljske, profesorske ili dekanske pozicije, što me (opet) diskriminiše.

• Da li po vama postoji razlika u ženskom i muškom poimanju muzike, i kad je izvođenje i kad je komponovanje u pitanju?

– Apsolutno ne. Prihvatam samo kvalitativnu razliku.

• Da li ćemo Vas uskoro čuti još na nekon festivalu ili u Podgorici?

– Za sam kraj, tačnije, 29. jula, naša izuzetna, kapitalna, nadarena sopranistkinja Anđela Jovićević Brajović, dalje, mladi, perspektivni bas, moj sugrađanin po rođenju, Nikšićanin Filip Vučić i ja priredićemo veče za ljubitelje operskih arija, dueta i solo pjesama u okviru Beranskog kulturnog ljeta, u Centru za kulturu. Nakon toga, nakon kraće pauze, čeka me, za mene izuzetno važan koncertni angažman u mom rodnom Nikšiću, kojem se iskreno radujem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 11:31