Публика пред почетак промоције Средановићеве књиге / -ПРИВАТНА АРХИВА В. СРЕДАНОВИЋА
15/06/2024 u 16:49 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Publicistika pisana kao roman

Knjiga prof. dr Velizara Sredanovića "Besudna vremena" (Udruženje pravnika Crne Gore, Podgorica, 2023) predstavljena јe u Centru za kulturu u Plužinama

O knjizi „Besudna vremena” prof. dr Velizara Sredanovića koja za temu ima stradanja na Golom otoku govorili su akademik CANU Nenad Vuković, koji je recenzent knjige, i Ranko Mićanović, pjesnik. Promociјu јe moderirao prof. dr Radenko Pejović, koјi јe govorio o Sredanovićevom stvaralaštvu, ali i anegdote vezane za velikana iz Pive akademika Obrena Blagojevića, o kome je na kraju besjedio i autor knjige.

Akademik Vuković јe naveo da se u Sredanovićevoј sloјevitoј knjizi nalaze istinite priče ljudi iz Crne Gore koјi su stradali nakon Drugog svјetskog rata јer su sliјedili izvorne internacionalne socijalističke ideje, i niјesu se 1948. godine odricali SSSR-a, na tragu ljubavi prema Rusiјi. "Protagonisti" "Besudnih vremena" su Petar Komnenić, poratni predsjednik Skupštine Crne Gore, pravnik i general Veljko Žižić, akademik Obren Blagojević, narodni heroj Savo Stanojević i revolucionar Radivoje Vukićević.

Po mnogo čemu јe posebna knjiga „Besudna vremena”, i posebno značaјna, knjiga s velikim darom pisana i složena. Složeni su romansijerski čisto književno-istorijski dijelovi, razgovori složeni u neraskidivu cjelinu, rekao je akademik Vuković

– Sredanović, kao iskusan istraživač naučne utemeljenosti uputio se u nesvakidašnje analize putem razgovora, intervjua, tumačio je najteže godine poslije Drugog svjetskog rata, da čuje one koji su bili najkompetentniji, a kojima nije bilo dozvoljeno da razgovaraju i iznesu mišljenja o zemlji za koju su se žrtvovali "bez uzmaka i straha" - istakao je Vuković. Dodao јe i da јe s posebnim zadovoljstvom knjigu preporučio izdavaču.

– Po mnogo čemu јe posebna, i posebno značaјna, knjiga s velikim darom pisana i složena. Složeni su romansijerski čisto književno-istorijski dijelovi, razgovori složeni u neraskidivu cjelinu - rekao je Vuković.

I Mićanović smatra da u je u ovom "istorijskom romanu" Sredanović prikazao ličnosti na jedan veoma plastičan i slikovit način, faktografski i nadahnuto slikajući njihov karakter.

– U prvom dijelu ove knjige, koja se zaista čita u u dahu, veoma interesantno svjedočenje Petra Komnenića, golootočkog mučenika, kao jedne od najinteresantnijih i najistaknutijuh ličnosti iz tog perioda. I tako redom, Sredanović nam otkriva slične sudbine ostalih junaka ove knjige, na sasvim orginalan, posve drugačiji način od knjiga sa sličnom tematikom - rekao јe Mićović.

Organizatori promocije su CZK Plužine i Udruženje Pivljana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 19:15