”Живко Николић – Недосањани сан” / -CGNEWS
28/08/2023 u 07:20 h
Ksenija Matović, Vera SamolovKsenija Matović, Vera Samolov
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Publika dosanjala san Živka Nikolića

Divno je bilo vidjeti poslije 30 godina Živkove kadrove, tu nevjerovatnu igru svjetlosti, sjenki, portreta koje radi. Ali nas to i podsjeća, ono što sam ja uvijek ponavljao, kolika je tuga i nesreća što taj čovjek 12 godina nije snimao filmove, smatra Živkov sin Petar

Nakon 28 godina, u subotu uveče je, u okviru pratećeg programa 36. Filmskog festivala u Herceg Novom – Montenegro film festival, održana svečana premijera poslednjeg filma velikog reditelja crnogorske kinematografije "Živko Nikolić – Nedosanjani san", u režiji Senada Šahmanovića.

Omaž jednom od najvažnijih sineasta ovdašnje kinematografije, zasniva se na epizodi njegove antologjske serije "Oriđinali" iz 1995, zamišljene kao TV film koji je počeo da snima u produkciji RTV Crne Gore, i novom, nedavno snimljenom materijalu. Živko je snimio oko šezdeset odsto materijala za taj televizijski film, dio materijala se u brojnim seljenjima, presnimavanjima izgubio, pa je bilo važno sve sastaviti, rekonstruisati i nakon toga krenuti u dalji istraživački rad, kazao je ranije Šahmanović.

Obavljeni su razgovori sa najbližim saradnicima, analizirane knjige snimanja, napravljen plan i strategija, pa smo krenuli u realizaciju. Nakon nekog vremena materijal je počeo da dobija svoj oblik, ali ga nije bilo dovoljno za igrani film, pa je odlučeno da se ide u pravcu ideje pravljenja filma o filmu. Poslije dvije godine rada, film "Živko Nikolić – Nedosanjani san" izlazi pred publiku u gradu u kojem se on školovao, i gdje je završio čuvenu hercegnovsku umjetničku školu.

image

Екипа филма поздравља херцегновску фестивалску публику

-CGNEWS

Kroz film publiku sprovodi Živkov sin Petar, koji je otkrio više detalja o njegovom odnosu sa ocem, njihovim razgovorima, snovima, željama, sanjanim turbulentih `90-ih godina.

- Prvi put sada sam gledao film u cjelosti i moja percepcija je da je prijem filma bio izuzetno emotivan. Ono što nisam imao i što mi je falilo to je da osjećam dosluh Živkovog duha i njegove publike, i to je za mene najveća satisfakcija što je bila puna sala, i što sam vidio da je publika reagovala i da je dijelila tu emociju, i da je mislila zajedno sa Živkom, to je neponovljiv doživljaj - rekao јe Petar Nikolić, za Agenciјu CGNews.

Petar kaže da je zbog dugog vremena dobar dio materijala izgubljen i da se onaj narativ nije mogao pratiti.

- Onda se producent opredijelio za ovu dokumentarnu varijantu, da mi ne domišljamo, dorežiravamo Živkovo, nego da to Živkovo bude inkorporirano u ovaj film i da budu jasno odijeljeni ti djelovi. Tako da publika može da dosanja taj Živkov san, i da vidi kakve su reakcije bile svih tih ljudi i da vidi kako oni izgledaju poslije 30 godina - rekao je on.

Divno je bilo vidjeti poslije 30 godina Živkove kadrove, tu nevjerovatnu igru svjetlosti, sjenki, portreta koje radi. Ali nas to i podsjeća, ono što sam ja uvijek ponavljao, kolika je tuga i nesreća što taj čovjek 12 godina nije snimao filmove, smatra Živkov sin.

Film je snimljen po scenariju Dragana Koprivice, a u glumačkoj ekipi su Dijana Marojević, Svetlana Cemin, Mirko Vlahović, Milutin Karadžić, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Jelena Mila, Bojana Kovačević, Marina Bukvički, Vesna Vujošević, kao i Ljiljana Kontić, Dragomir Felba, Vera Crvenčanin Kulenović. Glumica Dijana Marojević kaže da je imala jači emotivni udar kada je prvi put vidjela ove scene.

-To je nešto što nikada ustvari nisam vidjela i bilo je prilično potresno, posebno što su ti njegovi kadrovi čista poezija. U stvari to osjećam, da su ti kadrovi čista poezija. Tu je dominantna priča koju je on pričao u tim slikama i to što je on vidio u svima nama. Ja ovdje nešto svoje posebno ne vidim, iskreno da vam kažem, koliko vidim njegovu dušu kroz sve nas. Sve te slike, sve te priče, sve te boje, svu tu beskrajnu ljepotu, vidite i sami. Tužno mi je, neću da budem patetična, ali baš je nekako tužno - kaže glumica.

Živko je u radu bio, kažu oni koji su sa njim sarađivali, zahtjevan, ali u smislu preciznosti. Znao je šta hoće, pa i da iz glumca izvuče nešto što možda ni oni nisu znali da posjeduju.

Film je sniman u Nikšiću, Podgorici, Beogradu i Njujorku. Živko Nikolić јe, nažalost, postao shvaćen i poštovan tek kada je napustio ovaj svijet. Preminuo јe 17. avgusta 2001. godine.

Koprivica dopisao završne sekvence

- S obzirom na to da je snimanje filma na Skadarskom jezeru, na Karuču, prije skoro tri decenije prekinuto pred sami kraj, nedavno sam, kao scenarista, pomogao zaokruživanju projekta dopisivanjem završne sekvence, susreta istih junakinja filma, u istim tamnim haljinama, na istom jezeru, na istoj stijeni, gdje na emotivan način, nakon skoro tri decenije, evociraju sjećanja na ljubavnu sagu na jezeru, na svoju opijenost mladošću i emocijama u prošlosti. Na taj način smo sučelili dva vremena, povezali prošlo i sadašnje u svjetlu logične završnice.

U duhu scenarija od prije dvadeset osam godina, u aneksu sam pratio i dramski štimung velikog filmskog reditelja, a završnu scenu izvanredno je režirao Senad Šahmanović dajući čitavoj filmskoj priči originalan pečat - kaže prof. dr Dragan Koprivica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:15