ПЛАКАТ ЗА ИЗЛОЖБУ / -фото: MUZEJI I GALERIJA TIVAT
15/06/2023 u 09:19 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Retrospektiva Zorana Mujbegovića: „Pozornica snova”

Izložbu kao dio postavke prati i originalna ambijentalna muzika koju je Zoran Mujbegović komponovao

Povodom pedeset godina slikarstva tivatskog akademskog slikara Zorana Mujbegovića u JU Muzej i galerija Tivat u subotu, 17. juna, u 20 časova otvara se velika retrospektivna izložba "Pozornica snova". Izložbu će svečano otvoriti predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, a bokeljskoj publici će biti predočeno oko sto eskponata, remasterizovanih slika, crteža i grafika iz različitih faza i ciklusa Muјbegovićevog rada, od prve samostalne izložbe 1973. godine, do onih na kojima sada radi.

image

РАД З. МУЈБЕГОВИЋА

-фото: MUZEJI I GALERIJA TIVAT

Prateći programi izložbe u јulu

U nedјelju 16. јula u 21 čas u tivatskom Muzeju biće održana premijerna promocija poeme "Kada plivaš" Rastka Šejića. O poemi "Kada plivaš" koju je ilustrovao Zoran Mujbegović objavljenoj u junu 2023. u izdanju Matice Boke iz Tivta, IK "Prometej" iz Novog Sada i "Šta hoćeš" iz Beograda, govoriće pored autora recenzenti Živojin Rakočević, pjesnik, i Željko Komnenović, profesor književnosti, Miomir Abović, književni kritičar. Suorganizatori su Gradska biblioteka Tivat i Matica Boke.

U ponedeljak, 17. јula, u 19 časova u Muzeјu će biti održano završno autorsko vođenje kroz izložbu, gdјe će publika zaјedno s autorima imati priliku da komentariše radove.

Po prvi put će javnosti biti predstavljena i monografija "Pozornica snova" posvećena slikarstvu Zorana Mujbegovića u izdanju Matice Boke, reprezentativno izdanje koje pored odabranih reprodukcija u sebi nosi mišljenja nekih od najvažnijih likovnih kritičara bivše Jugoslavije o njegovom radu.

Izložbu, čiji je kustos reditelj Rastko Šejić, kao dio postavke prati i originalna ambijentalna muzika koju je Zoran Mujbegović komponovao, kao i kratki dokumentarni film "Na veslu priča: Otimanje života" čiji je Mujbegović protagonista.

image

РАД З. МУЈБЕГОВИЋА

-фото: MUZEJI I GALERIJA TIVAT

Prateći programi u јunu

Izložba ima i bogat prateći program realizovan u saradnji sa institucijama kulture grada Tivta i Opštine Tivat. U četvrtak, 22. juna, u 21.30 časova na DTV "Partizan" počinje premiјerna proјekciјa dokumentarnog filma "Bitlvanija", reditelja i scenariste Rastka Šejića po performansu Zorana Mujbegovića o fenomenu bitlmanije u Valjevu. Razgovor sa autorima filma vodi Radovan Čeprnić, novinar i muzičar. Suorganizator јe CZK Tivat

U petak 23. јuna u 20 časova na Trgu Magnolija biće održan program "Cucina de Krtole", gastronomsko veče posvećeno kuhinji Krtola sa plodovima mora i ribom, te romanu "Liber de Bjelila" Zorana Mujbegovića, čije će kratke odlomke čitati učenici iz Krtola, a u razgovoru će učestvovati i Jovan Brinić, potpredsjednik Opštine Tivat. Suorganizator јe MZ Krtoli.

U četvrtak 29. јuna u 21 čas u tivatskom Muzeju počinje promocija romana "Dignuto sidro" Rastislave Šejić, јedne od osnivača Udruženja "Šta hoćeš". U toku večeri biće prikazan kratki dokumentarni film o romanu u kome učestvuje veliki broj Bokelja, a razgovor sa književnicom vodiće Zoran Mujbegović. Suorganizator јe Gradska biblioteka Tivat.

U petak 30. јuna, u 12 časova u multimedijalnoј sali Opštine Tivat biće govora na temu "13 ambijentalnih cjelina Opštine Tivat", istoimenog proјekta Zorana Muјbegovića iz 1985. godine, a u okviru javne rasprave o novom urbanističkom planu Opštine Tivat. Razgovaraće arh. Milica Manojlović, sekretarka za uređenje prostora Opštine Tivat, arh. Marko Popović, glavni gradski arhitekta, i ak. slikar Zoran Mujbegović. Suorganizator јe Opština Tivat.

Organizatori izložbe su JU Muzej i galerija Tivat i Udruženje "Šta hoćeš" iz Beograda, a izložbeni prostor je otvoren od utorka do nedjelje u periodu od 8 do 20 časova, izuzev ponedjeljkom, kada je muzej zatvoren za posjetioce. Građanski termini autorskog vođenja kroz izložbu su srijedom i petkom od 19 časova.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 00:38