Sa prve probe / -NOVAK ABRAMOVIC
23/05/2023 u 13:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Robinzon Kruso" nova produkciјa Kraljevskog pozorišta "Zetski dom"

Predstavu prema motivima istoimenog djela Danijela Defoa režira Petar Pejaković

U predstavi namijenjenoj djeci i mladima igraјu Jelena Laban, Jelica Vukčević, Marija Maša Labudović, Vule Marković, Goran Vujović i Nemanja Todorović. U će igrati i 12 polaznika kulturno-obrazovnog segmenta "Studio" Kraljevskog pozorišta Anđela Laličić, Anika Mirković, Anastasija Miljenović, Aleksa Martinović, Danilo Lagator, Elena Vuletić, Iskra Rakčević, Jana Popović, Luka Perišić, Lazar Martinović, Monika Todorović i Helena Konstantinović.

Prema riječima Pejakovića, u mješovitoj ansambl predstavi na duhovit i pozorišno savremen način ukazalo bi se na društveno-politički kontekst iz ugla djece i mladih, odnosno iz pozicije budućnosti.

– Istražujući društveno-političke teme kroz pozorišne radionice obrazovno-kulturnog segmenta "Studio", u jesen 2022. godine ispostavilo se da arhetipska priča i fenomen Robinzona najbolje okuplja i ukršta sve pojave koje interesuju mlade ljude u Crnoj Gori danas. To su ekologija, društvene mreže, nasilje, šovinizam, jaz izmedju siromašnih i bogatih, (Euro)skepticizam, individualizam, solidarnost – ističe reditelj.

Pejaković navodi da u predstavi "Robinzon Kruso" moderni glavni junak na pusto ostrvo "na kraju svijeta" odlazi svojom voljom.

– U potrazi za mirom, netaknutom prirodom, za sobom, za jednostavnim životom, savremeni Robinzon nailazi na sve suprotno od toga: otpad, moderne gusare, hemijsku industriju, šoubiznis, teroriste, dekadenciju, gladnu djecu, nuklearne probe. Kraj svijeta postaje kraj svijeta. Humor, satira, apsurd, avantura, muzika i umjetnost kao lijek za savremene globalne probleme našeg svijeta samo su neke od odlika ove predstave – kaže reditelj.

Pejaković potpisuje i scenografiju i dizajn svijetla, dramaturgiju Rajko Radulović, koreografiju Dušan Murić, kostimografiju Lina Leković, a muziku Ilija Gajević. Asistent reditelja je Andrija Rašović, asistent dramaturga Sergej Pavlović, a asistent za rad s djecom polaznicima segmenta "Studio" Ognjen Sekulić.

Druga faza rada i premijera predstave planirane su za jesen.

S.Ć.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:14