Сахрањен глумац Гојко Бурзановић / - фото: Митрополија
12/05/2022 u 10:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сахрањен глумац Гојко Бурзановић

Гојко Бурзановић остаће упамћен као глумац особеног дара и препознатљиве енергије, који је позоришту припадао цијелим бићем и којем се давао до посљедње даха, наглашавају у националном театру

У Љешанској нахији је јуче, 11. маја 2022. љета Господњег, сахрањен глумац Гојко Бурзановић. Опело је служио протојереј-ставрофор Гојко Перовић, који се крај одра покојника обратио присутнима, прије свега пренијевши саучешће цијелог свештенства Митрополије црногорско-приморске, на челу са Митрополитом Јоаникијем, као и вјерног народа који је навикао да у свакој светковини и сваког већег празника, чује Гојков глас.

- Живимо у времену када је ријеч глумац некако понижена од оних који не знају шта је права умјетност, па се своди на то када неко глуми, као да не говоримо истину - рекао је отац Гојко и нагласио да, слушајући Гојка, слушали смо и доживљавали ону античку истину да прави глумац умије да затитра и заигра оне основне осјећеје у људском бићу, те се запита шта је истина, шта је лаж, ста је морално, шта је грешно.

Отац Гојко је поменуо да је имао ту част да Гојка упозна још у основној школи, што указује да је он ишао и међу ђаке и студенте да разгорјева љубав према Божијој истини. ”Цјеливајући у Цркви икону Светог Петра, доживљавали смо његов лик, а слушајући покојника у његовим рецитацијама овога најсветијег Црногорца, ми смо гледали икону ужив”, рекао је и додао да је то био, као и свака права умјетност, свештени моменат. ”Данас у земљу спуштамо икону Божију. Сваки човјек је икона Божија, али ова је проговорила”, нагласио је отац Гојко и додао да је он био један од прометеја који није жалио да ватру проноси на све стране свијета.

Глумац Гојко Бурзановић, доживотни члан Црногорског народног позоришта, преминуо је јуче у Подгорици у 72. години живота. Рођен је 5.12.1950. године у Подгорици. Глуму је завршио на Филозофском факултету у Сарајеву 1977. године. Више од 40 година био је члан ансамбла Црногорског народног позоришта. Како наводе у саопштењу ЦНП-а, остварио је бројне улоге у позоришту, између осталог, у представама: „Категорички захтјев“, „Прамен таме“, „Лукреција илити ждеро“, „Робеспјер“, „Хамлет“, „Обешењак“, „Сизиф“, „Крај партије“; „Шчепан Мали“, „Маузер“; у монодрамама „Гимпел Луда“, „Луча Микрокозма“, „Посланице“… Гостовао је широм Југославије, у Аустралији, Канади, Данској, Шведској, Француској.

Годишњу награду ЦНП-а за изузетне умјетничке резултате добио је 2018. године за улоге у представама „Зимска бајка“, „Еквиноцијо“ и „Буре барута“. Статус доживотног члана ЦНП-а стекао је 2021. године.

- Гојко Бурзановић остаће упамћен као глумац особеног дара и препознатљиве енергије, који је позоришту припадао цијелим бићем и којем се давао до посљедње даха. ЦНП се опрашта од њега са дубоким поштовањем и захвалношћу - наглшавају у националном театру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:54