Najveća regionalna filmska smotra / -FESTIVAL DAYLI/ PUB.MARQ.COM
16/08/2024 u 21:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sarajevo Film Festival: Svjetska premijera "Nakon ljeta" Danisa Tanovića

Od večeras do 23. avgusta jubilarno, 30. izdanje Sarajevo Film Festivala, ugostiće najveće svjetske zvijezde i najbolja ostvarenja iz svjetske kinematografije.

SFF je prepoznatljiv kao festival na kojem se može vidjeti najviše filmova iz ovog dijela svijeta, pa će tako ovog puta na otvaranju biti prikazan film "Nakon ljeta", bosanskohercegovačkog reditelja Danisa Tanovića čija je ovo svјetska premijera.

image

Danis Tanović

-FOTO: SARAJEVOFILMFESTIVAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Sarajevo Film Festivala je postao jedna od najznačajnijih filmskih smotri u ovom dijelu Evrope i najveći festival u regionu. Biće prikazano 57 filmova u takmičarkskom programu (tri van konkurencije) dok će o najboljem igranom filmu, koji odnosi nagradu "Srce Sarajeva" odlučivati žiri čiji je predsjednik renomirani reditelj Paul Schrader, a ostali članovi glumica i producentkinja Noomi Rapace, glumac Sebastian Cavazza, rediteljka, scenaristkinja i montažerka Una Gunjak, reditelj i scenarista Juho Kuosmanen.

U četiri takmičarske sekcije festivala — za igrani, dokumentarni, kratki i studentski film — 54 filma će se nadmetati za nagrade "Srce Sarajeva", uključujući 19 svјetskih, devet međunarodnih, tri evropske, 21 regionalnu i tri nacionalne premijere.

Za "Srce Sarajeva" će se takmičiti i prvi dugometražni film "Među bogovima" srpskog reditelja Vuka Ršumovića, koji na SFF ima i svјetsku premijeru, kao i "Majka Mara" Mirjane Karanović, nastavak njenog rediteljskog debija "Dobra žena", koji će se prikazivati van konkurencije na Gala projekciji.

Osam filmova će se boriti za glavne nagrade za najbolji igrani film, među kojima su i ostvarenje "Tri kilometra do kraja svijeta " rumunskog reditelja Emanuela Parvua, koji se ove godine takmičio za "Zlatnu palmu" na Filmskom festivalu u Kanu.

Tu je i ostvarenje "Selo pored raja" Moa Harawea, koji je takođe prikazan ove godine u Kanu, u kategoriji Un Certain Regard, a koji je ujedno bio prvi somalijski film koji je ikada prikazan na Kanskom festivalu. "Sveta struj" gruzijskog reditelja Tatoa Kotetishvilija stiže u Sarajevo nakon premijere u Lokarnu u sekciji Concorso Cineasti del Presente, kao i slovenački film "Porodična terapija" rediteljke Sonje Prosenc, koji je premijerno prikazan ove godine na Tribeci.

Jubilarno izdanje festivala obećava mnogo filmskih zvezda, a među njima je i dvostruki dobitnik Oskara – Alexander Payne ("The Holdovers") koji će primiti "Počasno srce Sarajeva". On će, takođe, održati masterklas i predstaviti projekciju svog viestruko nagrađivanog filma "Sideways" (2004).

Masterklasove će održati i Cord Jefferson, Elia Suleiman, Meg Ryan i John Turturro.

Filmske ikone John Turturro i Meg Ryan predstaviće odabrane filmove iz svojih slavnih karijera, a primiće i nagrade za životno djelo. Ryan će se pojaviti u razgovoru sa oskarovcem Danisom Tanovićem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 19:01