Brojni predstavnici diplomatskog kora i političari / EVROPSKI DANI JEVREJSKE KULTURE-LAZAR RUZIC
05/09/2023 u 21:41 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjećanja su bezvremensko blago srca

„Ovaj događaj pruža nam mogućnost i da se bolje upoznamo sa istorijom, govoreći o dubokim korijenima jevrejske kulture koja na tlu Evrope seže vijekovima unazad”, rekla je Injac otvarajući „Evropske dane jevrejske kulture”, dodajući „da se govoreći jezikom umjetnosti snažnije povezujemo i obogaćujemo svojim različitostima”

Manifestacija "Evropski dani jevrejske kulture" ove godine održava se pod motom "Sjećanje", a u Crnoj Gori biće obilježena s nekoliko kulturno-umjetničkih programa koji su počeli večeras u Kuslevovoj kući u Podgorici. Organizator manifestacije u Crnoj Gori je Jevrejska zajednica, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, JU Muzeji i galerije Podgorice i JOINT-a.

Brojnom diplomatskom koru kao i predstavnicima političke scene u dvorištu Kuslevove kuće najprije se obratio Jahel Vilan, ambasador Izraela u Republici Srbiji i nerezidencijalni ambasador u Crnoj Gori. Podsjetio je da se dan posvećen jevrejskoj kulturi u Evropi počeo obilježavati 1999. godine, i danas se obilježavaju u 24 zemlje Evrope, s idejom da lokalnim zajednicama predstave bogatstvo i raznolikost judaizma, ne samo kao religije ili naroda.

image

Brojni predstavnici diplomatskog kora i političari

EVROPSKI DANI JEVREJSKE KULTURE-LAZAR RUZIC

– Uvijek je zadovoljstvo doći u Crnu Goru, zemlju koja ima dobru saradnju i odnose s Jevrejskom zajednicom, i u kojoj nema ni najmanje naznake antisemitizma. Mislim i da je bitno narodu Crne Gore prezentovati aspekte naše kulture. Država Izrael uvijek sa zadovoljstvom participira u realizaciji programa "Evropskih dana jevrejske kulture" - rekao je ambasador Vilan, između ostalog. Ovom prilikom podsjetio je i da ove godine Izrael proslavlja 75. godišnjicu nezavisnosti, i za nepun mjesec u Nikšiću će prigodnim kulturnim programima obilježiti taj i još neke značajne datume iz istorije.

image

Crnogorski kamerni orkestar i dirigentkinja Serhatlić

EVROPSKI DANI JEVREJSKE KULTURE-LAZAR RUZIC

Koncert i izložba

Nakon njihovih obraćanja počeo je koncert naslovljen "Jevrejskom muzikom kroz vrijeme", u izvođenju Crnogorskog kamernog orkestra kojim diriguje Sara Arijana Serhatlić.

Takođe, u Kuslevovoj kući otvorena je izložba "Moša Pijade - O revoluciji i umjetnosti" koju je uredila kustoskinja Nela Gligorović. Postavka sadrži foto-dokumentaciju i narativni segment koji se bavi društveno–političkim i umjetničkim djelovanjem Moše Pijade, jedne od ključnih figura jugoslovenskog društva XX vijeka. Izložba je nastala na osnovu materijala Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu.

Potom se prisutnima obratio Lucijano Moše Prelević, vrhovni rabin Crne Gore, koji je govorio ispred Jevrejske zajednice Crne Gore. On je istakao da su Jevreji uvijek jako povezani sa zemljom u kojoj žive, tako da i njihova kultura uvijek ima primjese kulture zemlje u kojoj žive. Jedan od aspekata ove manifestacije, dodao je Prelević, jesu i otvorena vrata sinagoge. No, dodao je, nada se da će uskoro i u Podgorici imati svoj vjerski objekat.

image

Detalj s otvaranja manifestacije večeras u Kuslevovoj kući

EVROPSKI DANI JEVREJSKE KULTURE-LAZAR RUZIC

Manifestaciju je zvanično otvorila Olivera Injac, gradonačelnica Podgorice.

– Kažu da su sjećanja bezvremensko blago srca i upravo je ovo prilika da se prisjetimo svega čime je jevrejska zajednica obogatila naše društvo. Ovaj događaj pruža nam mogućnost i da se bolje upoznamo sa istorijom, govoreći o dubokim korijenima jevrejske kulture koja na tlu Evrope seže vijekovima unazad - rekla je Injac, dodajući da se "govoreći jezikom umjetnosti snažnije povezujemo i obogaćujemo svojim različitostima".

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 06:57