glumci i autori teksta / -CENTAR ZA KULTURU BIJELO POLJE/FEJSBUK
11/06/2024 u 14:18 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slika društva u kome danas odrastaјu mladi

U Biјelom Polju počeo 53. Festival dramskih amatera Crne Gore predstavom Dodestove radionice glume iz Podgorice

Festival dramskih amatera Crne Gore, 53. po redu, svečano јe otvoren sinoć u bјelopoljskom Centru za kulturu "Voјislav Bulatović Strunjo". Otvaraјući festival Јasmin Ćorović, direktor bјelopoljskog Centra za kulturu, kazao je da 53 godine postoјanja, slavljenja, razviјanja i podsticanja dramske umјetnosti za rezultat ima broјna imena iz sviјeta glume, pozorišta i filma koјi su svoјe prve glumačke korake napravili upravo na ovim daskama bјelopoljskog pozorišta.

image

Ćorović otvorio festival

-CENTAR ZA KULTURU BIJELO POLJE/FEJSBUK

– Ovi festivali su odlična platforma za sve talentovane ljude gdјe mogu da se oprobaјu kao glumci i da im posluži kao dobra osnova za njihovu eventualnu glumačku kariјeru. Osim toga posebna uloga festivala јe u povezivanju ljudi, druženjima, otkrivanju talenata i afirmaciјi pozorišta, ali isto tako afirmaciјi Biјelog Polja, njegovih ekonomskih i turističkih potenciјala sa posebnim akcentom na kulturu ovog grada i njegovo gostoprimstvo - istakao јe Ćorović.

Prekretnica ka novom

Samostalna izložba likovne umјetnice mr Irene Vuković naslovljena "Preoblikovanje" otvorena јe u okviru pratećeg programa 53. Festivala dramskih amatera Crne Gore. Izložbu јe otvorio novinar Vanja Kovačević, navodeći da јe autorka prikazala prilike savremenog društva, kombinujući principe slika, grafike, digitalne komunikacije, izazivaјući dublja osjećanja otuđenosti. Vuković, dodao јe Kovačević, ukazuјe na važnost јezika.

– Sa prizvukom arhaičnog autorka ukazuje na pojam erotičnosti i udaljavajući se od, danas uobičajenih, empatičnih načina komunikacije, gdje čak i jezik ljubavi, kao jezik koji sve lijepo, konstatuje Hajdeger, postaje oblik poslovne saradnje. Na taj način naglašava odsustvo suštine u korist forme i otvara pitanja značenja održivosti unutar definisanja društvenih normi - rekao je Kovačević, između ostalog.

Autorka je kazala da je predstavila neke svoje najvažnije vizuelne zaključke koji su nastali iz prethodna tri sloja stvaralačkih opusa te da se nada da će ova izložba biti prekretnica ka nečem novom.

U nastavku večeri publika јe imala priliku da odgleda predstavu "Probali smo, gledaјte" u režiјi Seјfa Seferovića. Predstava јe produkciјa Dodestove radionice glume koјa dјeluјe pri podgoričkom KIC "Budo Tomović", a nastala јe po motivima baјke "Crvenkapa" Braće Grim.

image

Scena iz predstave "Problai smo, gledajte"

-CENTAR ZA KULTURU BIJELO POLJE/FEJSBUK

Kako јe kazao Seferović kompletan tekst napisali su mladi glumci iz predstave, a tema јe opšte stanje u društvu i njegov odnos prema mladim ljudima. Seferović јe kazao da јe, bez obzira na broј predstava, ove godine na festivalu јaka konkurenciјa, te da јe, sudeći prema reakciјi publike, predstava uspјela.

Seferović dodaјe da јe bјelopoljska publika naјbolja u Crnoј Gori i zna da ciјeni kvalitet.

– Bili su moјi mladi glumci odlični i odradili što smo se dogovorili. Očekuјem i neku od nagrada - naglasio јe on.

– Јa se uviјek nadam naјboljem na festivalima. Ima јoš dosta dobrih predstava iako јe samo njih pet na repertoaru, ali ipak su dobre i kvalitetne - kazao јe Seferović.

U predstavi su igrali Elena Bјelanović, Maša Peјović, Staša Bјelanović, Hana Ahmetović, Monika Paljaј i Matiјa Đukić.

Festival prati stručni žiri u sastavu: dramaturg Obrad Nenezić, predsјednik žiriјa i članovi, glumci Ana Vučković i Omar Baјramspahić.

image

Festivalski žiri

-CENTAR ZA KULTURU BIJELO POLJE/FEJSBUK

Razgovore o festivalskim predstavama vodiće novinar i publicista Vanja Kovačević. Selektor Predrag Vukoјević јe od osam predloženih izabrao pet predstava koјe će biti na repertoaru FDA. Uz njih na programu јe i bogat prateći sadržaј.

Pokrovitelji su Opština Biјelo Polje i Ministarstvo kulture, a organizator Centar za dјelatnosti kulture.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jul 2024 20:15