Визуал за дешавање / -фото:
13/06/2023 u 09:32 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sloboda muzičke improvizacije

Cilj programa ACB - in situ јe vraćanje nasljeđa Cetinjskih bijenala gradu, njegovim stanovnicima i široj javnosti, kao i upoznavanje posjetilaca grada sa savremenom istorijom Cetinja

Program Arhiv cetinjskih bijenala (ACB) - in situ ugostiće na Cetinju Michaela Fischera, kompozitora, muzičara i performera iz Beča od 12. do 16. juna. Fišer će sa studentkinjama i studentima cetinjske Muzičke akademije, kao i sa muzičarkama i muzičarima sa Cetinja, razvijati laboratoriju slobodne improvizacije. Laboratorija će se odvijati u sali Muzičke akademije, kao i na odabranim lokacijama u gradu. Rad laboratorije biće dostupan za svu zainteresovanu publiku od 17 do 21 čas.

U drugoj polovini juna gošća ACB - in situ biće Zdenka Badovinac, kuratorka i direktorka Muzeja savremene umjetnosti Zagreb. Javno predavanje Zdenke Badovinac "Zbirka kao glagol" biće održano 27. juna na Cetinju, u Crnogorskoј umјetničkoј galeriјi "Miodrag Dado Đurić".

Formiranje onlaјn arhiva Cetinjskih biјenala

ACB su pokrenule umjetnice Natalija Vujošević i Irena Lagator Pejović. Koncept projekta rađen je u saradnji sa Lenkom Đorojević, Adrijanom Gvozdenović i Jovanom Miloševićem, a razvijan u saradnji sa Ivanom Vujošević, Radisavom Stijović, Milenom Prelević i Balšom Lazarević. ACB je, pored prikupljanja građe, digitalizacije i istraživačkog rada, do sada realizovao izložbe dokumenata cetinjskog bijenala. Formirana je i Soba za interdisciplinarna istraživanja i susrete, u kojoj organizuju istraživačke radionice i predavanja. Trenutno se formira javno dostupna onlaјn arhiv, koji će biti povezan sa trajnom izložbom u javnom prostoru - Arhiv Cetinjskih bijenala In situ, čija je postavka u toku i sprovodi se etapno.

Predavanje "Zbirka kao glagol" predstavlja novu postavku u trajanju Muzeja savremene umjetnosti Zagreb, i timski je rad kolektiva. Zbirka kao glagol redefiniše poimanje muzeja i društveni kontekst u kojem se nalazi, praktikujući izložbe ne kao dovršen projekat, već kao proces i brzu reakciju na zbivanja koja nas okružuju. Naziv ciklusa parafraza je pjesme slovenskog pjesnika Borisa A. Novaka "Sloboda je glagol".

image

Визуал за дешавање

-фото

Cilj programa ACB - in situ јe vraćanje nasljeđa Cetinjskih bijenala gradu, njegovim stanovnicima i široj javnosti, kao i upoznavanje posjetilaca grada sa savremenom istorijom Cetinja.

ACB - in situ realizuju Fondacija Petrović i Institut za savremenu umjetnost, pokrovitelj projekta je Prijestonica Cetinje. Projekat se realizuje u saradnji sa Narodnim muzejom Crne Gore, Nacionalnom bibliotekom "Đurđe Crnojević" i Muzičkom akademijom, a pored ustanova i instituciјa kulture podržavau ga i neki cetinjski privrednici.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 08:50