Matija Molčanov / -FOTO: KIC "BUDO TOMOVIĆ"
05/06/2024 u 11:02 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Solistički koncert pijaniste Matije Molčanova

U okviru muzičkog ciklusa „Mladi talenti” KIC „Budo Tomović” večeras, 5. juna, od 19 časova u velikoj sali KIC-a nastupa pijanista Matija Molčanov

Program solističkog koncerta Matije Molčanova činiće djela Johana Sebastijana Baha - Preludijum i fuga As-

dur, I sveska DTK, Volfganga Amadeusa Mocarta - Sonata u c-molu KV 457, Johanesa Bramsa - Intermezzi br. 1 i 2 op. 118, Volodimira Mašika - Tokata 2017, kao i kompozicija za klavir četvororučno Morisa Moškovskog - Gavotte op. 43 br. 2 koju će mladi pijanista izvesti sa gošćom koncerta Elenom Vujović.

Matija Molčanov (2004) je rođen u Kotoru. Prve muzičke korake napravio je u ŠOMO Budva, u klasi Biljane Bagarić, a nastavio školovanje u klasi svog oca, prof. Oleksija Molčanova u Tivtu, sve do završetka srednje muzičke škole 2024. godine. Kao učenik srednje škole ostvario je niz zapaženih rezultata i osvojio nagrade na međunarodnim i državnim takmičenjima kao solista i član kamernih sastava. Među najznačajnijim ističu se nagrade na I, II i III međunarodnom pijanističkom takmičenju u Tivtu, na online takmičenjima u Sremskoj Mitrovici (Srbija), Užgorodu i Kijevu (Ukrajina) i Istanbulu (Turska). Nedavno je osvojio prvu nagradu na Državnom takmičenju u kategoriji klavirski duo sa Elenom Vujović.

Pohađao je različite seminare kod profesora Bojana Martinovića, Jurija Kota, Vladimira Babina i Nikole Vučkovića.

Više puta je nastupao na festivalu savremene klavirske muzike "Forte piano" u organizaciji KIC-a "Budo Tomović" i učestvovao u projektu "Vivum" u organizaciji Zavoda za školstvo CG, pod pokroviteljstvom UNICEF-a.

Mladi ukrajinski kompozitor Volodimir Mašika je specijalno za Matiju komponovao dvije kompozicije, koje je premijerno izveo u Podgorici: "Četiri karakterna komada za djecu" (2021) i "Varijacije u obliku etida u Ukrajinskom stilu" (2022) za klavir i orkestar. Umjetnički je angažovan u pozorišnoj predstavi "Svijet mogućnosti" reditelja Harisa Pašovića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 21:05