Марија Нешић; Стајлинг Сузана Перић / -Фото: ДЕЈАН МИЛИЋЕВИЋ
30/07/2023 u 15:10 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sopran Marija Nešić pomjera granice i razbija predrasude

Najviše uživam dok pjevam Verdijeve i Pučinijeve arije, to su moja dva omiljena operska kompozitora. Kod arija raskoš glasa najbolje dođe do izražaja - kaže operska umjetnica

Poznata po nepredvidivom, zanimljivom i јedinstvenom repertoaru operska umjetnica, sopran Marija Nešić gdјe god da nastupi ostavlja zvučni "trag u beskraјu". Svoј očaravaјući izgled ponekad više doživljava kao teret, јer smatra da on dovodi u pitanje kvalitet, koјi јe za nju presudan u ovom poslu.

Marija Nešić je odustala od karijere u pozorištu i posvetila se koncertnom pjevanju jer, kako je objasnila, voli sama da osmisli kako će izgledati scena, i ona na njoj uz repertoar, koji je uvijek drugačiji.

– Samo sloboda može od talentovanog čovjeka da napravi pravog umjetnika - kaže Nešić.

Da bi se posvetila karijeri operske pjevačice, napustila je poziv pravnice. Kod nje se i ta vrsta interesovanja i te kako dopunila sa senzitivnom umjetničkom dušom.

– Na Pravnom fakultetu sam dobila šire obrazovanje. Ne mogu da nađem ništa zajedničko, osim toga da je pravo isto tako kreativno i nije suvoparno, što je uvriјeženo mišljenje. Sedam godina radila sam kao pravnica što mi je donijelo neprocjenjivo iskustvo koje mi je bezbroj puta u životu koristilo - otkrila јe operska diva.

Još početkom 2023. zacrtala je puno planova, neke je ostvarila, a neki tek čekaju na realizaciju do kraja godine.

• Šta je obilježilo prethodnih sedam mјeseci, kada je riјeč o vašem profesionalnom angažmanu?

– Prethodnih šest mjeseci obilježio je turbulentan period, puno putovanja, a od nastupa bih izdvojila koncert u Portorožu, koji je zaista bio čaroban.

image

Марија Нешић; Стајлинг СУзана Перић

-Фото: ДЕЈАН МИЛИЋЕВИЋ

Večeras koncert na Luštici Beј

Mariјa Nešić nastupiće po drugi put na Luštici, večeras u 21 čas, na koncertu u Amfiteatru marine Luštica Beј. Na repertoaru će se naći napolitanska muzika i remek-djela klasičnog repertoara italijanskih kompozitora, ali i kompozicije iznenađenja koje umjetnica uvijek nenajavljeno izvede na koncertu.

Popularne pjesme "O sole mio", "Granada", "Chitarra romana", Nešićeva izvodi na poseban način, uz interesantan performans i pojavu koja očarava publiku pa su njeni koncerti pravi specijalitet za poštovaoce čuvenih kompozicija italijanske muzike.

– Pored standardnog repertoara koji izvodim na koncertima, a koji se sastoji od napolitanskih pjesama, arija, možete često čuti i popularne pop pjesme, obrađene u operskom maniru. Volim da eksperimentišem, da istražujem svoj glas, pomjeram granice i razbijam predrasude - kaže Nešić.

Ona često otpjeva i nešto što se uopšte ne očekuje.

Publika će na koncertu imati priliku da, pored nevjerovatne energije i bogatog soprana Marije Nešić, uživa u muzici petočlanog orkestra, koga čine pijanista Milivoje Veljić, harmonikaš Nenad Ljubenović, gitarista Zoran Anić, perkusionista Dmitrij Ivanilov, basista Stevan Kovačević.

Uz ovaj muzički sastav Marija nastupa na mnogim koncertima i festivalima.

• U muzičkom svijetu poznati ste kao sopran raskošnog glasa. Kakav repertoar najviše odgovara umјetnici takvog renomea?

– Arije uglavnom najbolje leže glasu kao što je moj, ali pravi profesionalac mora da zna sve da otpjeva jer ne pjevaju se pjesme i arije na isti način. Naime, tehnika pjevanja je uvijek ista, ali stil izvođenja je drugačiji. Najviše uživam dok pjevam Verdijeve i Pučinijeve arije, to su moja dva omiljena operska kompozitora. Kod arija raskoš glasa najbolje dođe do izražaja.

• U kojoj mjeri su Vaši solistički koncerti isti, a po čemu se razlikuju? Postoji li neka osnovna tema Vašeg stvaralaštva?
– Svaki koncert je konceptualno drugačiji. Uvijek volim da unesem neke promjene koje me inspirišu. Dešava se često da pred koncert promijenim dio repertoara, i u toku koncerta mijenjam raspored kompozicija, mogu da kažem da sam po tom pitanju nepredvidiva. To publici i meni daje dodatnu zabavu, ali orkestar i dirigent nisu baš srećni zbog toga.

• U kojim sve gradovima će publika moći da Vas uživo čuje ovog ljeta?

– Ovog ljeta očekuje me puno nastupa i koncerata. Prvi u nizu biće upriličen 30. jula u Luštici, kada će publika moći da uživa u napolitanskim pjesmama, koje će se sigurno uklopiti u ambijent Luštica Beј. Naredni koncerti biće u Tunisu, Španiji, Marbelji…

• Kako za publiku, tako i za Vas kao solistu, poseban ugođaj јe koncert na otvorenom prostoru. Ko više uživa?

– Ljetnji koncerti se uglavnom održavaju na otvorenom prostoru, to je za svakog pjevača kao i za publiku poseban ugođaj. Stvori se neka magična atmosfera u kojoj svi zajedno uživamo.

• Da li je tačno da sami dizajnirate haljine koje nosite na nastupima?

– Volim da kreiram garderobu koju nosim svakodnevno, kao i haljine u kojima nastupam. Znamo svi za onu staru izreku "Odijelo ne čini čovjeka", a ja bih dodala, ali ga dobro predstavlja. Smatram da je garderoba bitan segment nastupa. Scena zahtijeva raskoš i to treba ispoštovati. Ima nekoliko ateljea sa kojima sarađujem, ali volim uvijek sama da dodam neki detalj.

• Kakvi su Vaši planovi za predstojeću jesen? Spremate li neke nove projekte?

– Jesen planiram da počnem koncertom u Beogradu, jer dugo nisam nastupala u mom gradu. Imam poziv iz Londona gdje ću tokom jeseni, takođe prirediti jedan lijep koncert.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:55