фото: Нова.рс / - фото: Нова.рс
05/11/2021 u 18:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Супруга Мома Капора: "Зелена чоја Монтенегра" је настала сасвим случајно

Подсјетила како је настало ово дјело. Била је свједок његовог стварања

Премијера у Будви је била фантастична. Било ми је необично задовољство да присуствујем представи која се играла у манастиру и тиме добила потпуно другу димензију. Једва чекам да ту димензију сада спустимо на позоришне даске, каже Љиљана Капор, супруга писца Моме Капора, поводом београдске премијере комада „Зелена чоја Монтенегра“, која ће бити 9. новембра у БДП.

Ова представа која је урађена по истоименом роману Моме Капора у сарадњи са Зуком Џумхуром, копродукција је Градског позоришта у Подгорици, Фестивала Град Будва театар и Београдског драмског позоришта. Прво извођење је имала 10. августа у манастиру Стањевићи који припада Митрополији црногорско-приморској СПЦ.

Љиљана Капор је подсјетила како је настало ово дјело. Била је свједок његовог стварања.

– То је прича о бици на Вучјем долу која се догодила 1876. године а Момо и Зуко су 1967. написали сценарио који је Радош Новаковић откупио и однио у Холивуд са идејом да сними филм. Нажалост, он је убрзо преминуо, а сценарио се загубио. Неколико мјесеци пред Зукину смрт, Мома и ја смо се враћали из Дубровника и он је имао страшну потребу да се види са њим. Те године је Зуко из Херцег Новог гдје је живио, прешао у Коњиц у коме је боравио нека два мјесеца. Тамо смо га посјетили и Зуко је питао шта је с оним сценаријем и додао да би баш волио да се сними тај филм. Он је преминуо 1989. а Момо је неким провиђењем пронашао дјелове сценарија и почео је да копа јер су многе странице фалиле, да улази у архиве трагајући за детаљима о бици на Вучјем долу. И десило се чудо, писао је као да му је Зуко диктирао. Тако је настала књига по сценарију и Момо је из те велике љубави, поштовања и пијетета потписао и Зуку и то је њихов роман – Моме Капора у сарадњи са Зуком Џумхуром - казала је она за Нову с.

За представу „Зелена чоја Монтенегра“, Капор је истакла да ју је фасцинирала режија Никите Миливојевића.

– Знала сам да ће да извуче суштину пријатељства, љубави и неког ванвременског односа. Андрија Кузмановић као Осман паша Сархош и Милош Пејовић као књаз Никола Петровић су дочарали то пријатељство између њих, као што је било и оно између Моме Капора и Зуке Џумхура - додала је.

У глумачкој подјели су и Дејан Ђоновић (Скендер), Емир Ћатовић /Божидар Зубер (Наратор, Војвода Вукашин) Симо Требјешанин (Сердар Филип), Јелена Симић (Мејџори Еванс), Маја Стојановић (Кнегиња Милена), Бранимир Брстина (Хансен), Иван Томић (Варочело, Тахир-бег), Милорад Дамјановић (Томел), Иван Заблаћански (Сергејев) и Стефан Радоњић (Белимарковић).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 19:27