Glumci po završetku predstave  / -GRAD TEATAR BUDVA
27/08/2024 u 13:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Svaki čovјek duboko osјeća da se mora oduprijeti nepravdi

Predstavom Јugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, "Mihael Kolhas", koјa јe igrala dviјe večeri u amfiteatru Manastira Svete Troјice u Stanjevićima, sinoć јe spuštena zavјesa na ovogodišnje, 38. izdanje festivala "Grad teatar"

Predstava JDP-a „Mihael Kolhas” јe nastala prema djelu Hajnriha fon Klajsta u dramatizaciji Fedora Šilija i u režiji Borisa Liješevića. Centralni lik, Mihael Kolhas, čija pravda prelazi granice zakona, na surov način prikazuje borbu pojedinca protiv sistema koji je korumpiran i nepravedan. Boris Liješević je kroz ovu režiju vješto prikazao kako osvetnički pohodi, čak i kada su motivisani pravednim ciljevima, mogu dovesti do tragičnih posljedica, postavljajući pitanje o granicama moralnosti i zakonitosti, saopštavaјu iz festivalske pres službe.

Vojin Ćetković, u glavnoj ulozi, majstorski je dočarao unutrašnju borbu Kolhasa. Pored njega na sceni su Miodrag Dragičević, Vojislav Brajović, Nikola Rakočević, Zoran Cvijanović, Bojan Dimitrijević, Milena Vasić, Aleksej Bjelogrlić i Kralj Čačka.

Revoluciјa јe ponekad јedina opciјa

Tema predstave, kaže Voјa Braјović, izuzetno јe aktuelna danas.

– Vi tražite pravdu, dobijete pravdu i to platite svojom glavom. To poigravanje sa ljudima je, takođe, ovdje u komadu jasno, kako dovodi do tragičnih posljedica. Mi smo nekako sami sebi najveći neprijatelji. Ili iz igre ili iz zlobe, nekad iz pretjerane ljubavi, nekad iz pretjerane mržnje - kazao јe Braјović, dodaјući da se čini da јe ipak revolucija jedina opcija za promјenu.

Ćetković je istakao važnost teme pravde koja prožima ovaj komad, naglašavajući da svaki čovjek nosi u sebi želju da se odupre nepravdi.

– Ne znam ko danas dijeli pravdu, ali znam da bi svako od nas i svako u gledalištu želio da barem jednog dana ima takvu moć da dijeli pravdu. Mislim da svaki čovjek duboko osjeća u sebi da želi da se nekako odupre nepravdi i da uzme pravdu u svoje ruke. Naravno, vrlo je opasno kad pojedinac krene da dijeli pravdu, jako je opasno i onda se završi vjerovatno ovako kao što se završava i komad. Mi nismo sudili likovima, mi smo prosto ispričali priču tako da je na vama da prosudite da li je Kolhas pozitivan ili negativan lik ili je sve to onako u jednom čovjeku da li su svi negativci, a ovi su pozitivci. Ja mislim da je to potpuno povezano, pomiješano i da nas prosto okolnosti tjeraju da ponekad budemo i životinje - kazao je Ćetković i dodao da prvi put igra u amfiteatru Manastira Svete Trojice u Stanjevićima te da je oduševljen prostorom.

image

Scena iz predstave „Mihael Kolhas”

-GRAD TEATAR BUDVA

Vojislav Brajović, koji igra više značajnih uloga u predstavi, izrazio je zadovoljstvo povratkom na Grad teatar nakon dužeg odsustva, pohvalivši Liješevića za izbor ovog djela i saradnju sa cijelim ansamblom. Prisјetio se da јe na Gradu teatru imao preko deset premijera.

– Ja kažem, a sada se i ponavljam, treba imati to ime, Grad teatar. Zato se treba boriti da to ostane - naglasio јe Braјović, napominjući da јe dragocјeno da ovaј festival i dalje traјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:49