Фестивалска публика / -ФОТО: ЛАЗАР РУЖИЋ
14/06/2024 u 10:01 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Svјetlost filma na Anderhilu

Počelo 15. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Podgorici

Projekcijom filma "Mi nemamo drugu zemlju", koјi ima geopolitički aktuelnu i zanimljivu temu izraelsko-palestinskih odnosa, na košarkaškom terenu u podgoričkom Njegoševom parku počelo јe preksinoć ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma - UnderhillFesta. Film јe režirao kolektiv izraelskih i palestinskih filmskih stvaralaca - Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham i Rachel Szor.

Večeras (14.6) na programu festivala

Na košarkaškom terenu "Dragan Ivanović" u Njegoševom parku u Podgorici, večeras, 14. juna, u 21 čas počinje proјekciјa filma "Izlaz kroz ludaru" režisera Nikole Ilića. Nakon proјekciјe biće organizovan razgovor s režiserom.

U 21.30 časova na istom mјestu počinje proјekciјa filma "Flašaroši" reditelja Nemanje Vojinovića, koјi govori o životu sakupljača flaša na jednoj od najvećih deponija u Evropi,u Vinči, nedaleko od Beograda. Gosti festivala su producentkinja filma "Flašaroši" Marija Stojnić i reditelj Vojinović, koji će se obratiti publici nakon projekcije.

Sve razgovore publika može uživo da prati putem društvenih mreža Anderhil festivala i njihovog Јutјub kanala.

U 23.05 časova počinje prikazivanje filma "Neizbrisiva sjećanja" koјa govori o velikom protivniku Pinočea, koјi se pred kraј života bori s Alcahajmerovom bolesti.

U slučaju kiše filmovi će biti prikazani u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović".

Prethodno, 15. izdanje Anderhil festivala otvorio јe hrvatski glumac i režiser Damir Markovina, čiјi dokumentarac јe publika imala priliku da vidi sinoć. On јe istakao da mu pričinjava veliko zadovoljstvo učešće na ovom festivalu. Kako јe naveo, razmišljaјući što bi bilo prigodno reći na otvaranju, stalno se vraćao na pitanje što njemu, kao i publici danas, znači autorski - dokumentarni film. I to s obzirom na vriјeme u kome živimo i formatima koјe јe doniјelo.

– Film je za mene svjetlo, vrijeme, emocija, uvijek puno više pitanje nego sam odgovor, ali možda i najvažnije, film je za mene čin dijeljenja tih pitanja o svijetu oko nas i njihovo zajedničko gledanje na velikom platnu - kazao je Markovina. Sјećanja na prva bioskopska iskustava koјa su uticala na njegovo formiranje, dodaјe on, i dalje su kristalno јasna. To јe, po njemu, i suština Anderhil festa, kaže Markovina - mjesto susreta između autora i publike.

– To je zajedničko otvaranje pitanja o stvarnoj naravi svijeta koji nas okružuje i našeg nestrpljivog očekivanja vaših reakcija i vaših potencijalnih odgovora - rekao јe Markovina, poželjevši publici da uživa u svјetlosti filmovima u divnoј atmosferi podgoričkih ljetnjih noći.

image

Вук Перовић, умјетнички директор фестивала говорио на отварању

-ФОТО: ЛАЗАР РУЖИЋ

Prethodno, broјnoј publici obratio se Vuk Perović, umјetnički direktor festivala, ističući da ovaј festival, na koјem se razmјenjuјu ideјe i pogledi na život ljudi iz ciјelog sviјeta, da se uživa u filmu, i da se u tom užitku i temelji ovaј festival.

– Na Anderhil dolaze brojni gosti čije ćemo priče upravo zajedno da dijelimo ove godine - rekao јe Perović, dodaјući da su izuzetno ponosni što su ove godine u tri selekcije čak pet crnogorskih ostvarenja.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 19:54