Милован Данојлић / -FOTO: NIKOLA TODOROVIĆ
25/08/2022 u 16:15 h
Aleksandar ĆukovićAleksandar Ćuković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tirjanstvu stati nogom zavrat najviša јe dužnost

Milovan Danojlić laureat je ovogodišnje nagrade budvanskog festivala ‘‘Ćirilicom‘‘, Povelje "Sveti Stefan Štiljanović"


Književni festival "Ćirilicom" druge večeri na Trgu između crkava u budvanskom Starom gradu ugostio јe srpskog književnika i pjesnika Milovana Danojlića. Njemu јe na početku programa svečano uručena festivalska nagrada Povelja "Sveti Stefan Štiljanović".

Milovan Danojlić, "prisluškivač vјečitog zbivanja", kako on sam za sebe kaže, pisac je bogatog opusa, višestruko obdaren, ostvaren u različitim književnim vrstama, u svekolikoj žanrovskoj razuđenosti, ne samo kao pjesnik, već i kao prozni pisac, esejista, prevodilac, publicista

Povelja je ustanovljena 2017. godine, a žiri koji su činili predsjednik Radomir Uljarević, i članovi Mila Baljević i Želidrag Nikčević, odlučio јe da ovogodišnji dobitnik bude upravo Danojlić. Obrazlažući nagradu, Uljarević je podsjetio i da je prije četvrt vijeka na ovom istom mjestu gostovao Danojlić, a da je to tada bio kulturni događaj godine u Crnoj Gori.

– Istorija se ponavlja i mislim da je i ovo veče kulturni događaj godine u Crnoj Gori, zato što je Danojlić jedan od najvećih srpskih pisaca svih vremena, a vjerovatno i najveći živi srpski pjesnik. Milovan Danojlić, "prisluškivač vјečitog zbivanja", kako on sam za sebe kaže, pisac je bogatog opusa, višestruko obdaren, ostvaren u različitim književnim vrstama, u svekolikoj žanrovskoj razuđenosti, ne samo kao pjesnik, već i kao prozni pisac, esejista, prevodilac, publicista, imajući uvijek dvije perspektive, onu zavičajnu i onu koja je uzrokovana odlaskom iz zavičaja, budući da on živi u Poatjeu i u zavičaju - kazao je Uljarević.

Kako je istakao, Danojlić je ušao u književnost sa stihovima, ali su njegovo pjesničko iskustvo i rukopis vidljivi i u prozi, i u esejima, člancima, prepunim nadrealističkog humora, satire i ironije.

Sjutra gostuјe Kecmanović

Program šestog festivala "Ćirilicom", koji organizuju Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, biće nastavljen sjutra u 21 sat gostovanjem pisca Vladimira Kecmanovća. O njegovom stvaralštvu će govoriti profesor Goran Radonjić. Festival "Ćirilicom" traje do 6. septembra.

Danojliću јe Povelju i medalju uručio predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva, dr Predrag Zenović.

Autor Danojlić zahvalio je na dodijeljenoj počasti i ukazanoj pažnji.

– Nije uobičajeno da se pjesnicima dodjeljuju priznanja čiji su pokrovitelji, barem oni duhovni, vitezovi, borci za ljudsko dostojanstvo, za istinu i za slobodu. A opet, kad se malo ozbiljnije razmisli, mač i pero su vjekovima vodili istu bitku na dva fronta, a vjera u viši smisao postojanja zajednička je vrlina i pjesnika i svetitelja. Stefan Štiljanović, rođen krajem 15. vijeka, kroz polumrak ondašnje stoljetne nam sudbine, svijetli do današnjega dana kao uzor, kao oslonac u polumraku. Bilo je tih pokazatelja, raskrsničara, graditelja putokaza u svim vjekovima, ima ih i biće ih uvijek. A ipak oni postoje da nas podsjete da je najviši ljudski cilj i najviša dužnost tirjanstvu stati nogom zavrat - kazao je Danojlić.

Govoreći o Danojlićevom stvaralaštvu, književnik i književni kritičar Želidrag Nikčević istakao je da je autor svoj visoki dar objedinio sa najboljim i, nažalost, sve rjeđim vrlinama svog naroda, sa radinošću, istrajnošću, nesebičnošću, strogošću prema sebi u zanatskom i u onom znatnom širem, nesebičnijem, duhovnom i sabornom smislu.

A.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:42