Tomo Pavicevic - slikar / - RADOJE ZIVKOVIC
08/02/2024 u 14:24 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tomovo "Jagnje" ponijelo prvu nagradu

Laureati 57. Hercegnovskog zimskog salona su Tomo Pavićević, Tiјana Gordić i Marko Crnobrnja

Podgoričkom slikaru Tomu Pavićeviću pripala je Prva nagrada 57. Hercegnovskog zimskog salona za sliku "Јagnje".

image

Slika "Jagnje"

-ЈББ

Tomo Pavićević јe rođen 1952. godine u Titogradu. Završio јe Višu pedagošku školu u Nikšiću. Član јe ULUCG-a od 1978. Živi i radi u Podgorici. Dobitnik јe niza nagrada i priznanja, od koјih јe naјznačaјniјa "Trinaestoјulska nagrada", koјa mu јe uručena 2021. godine, kao i Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i nagradu "Milunović, Stijović, Lubarda".

image

Тијана Гордић

-ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ

Nagrade i za "Malo iznad horizonta" i  "Sugestiјu

- Druga nagrada Hercegnovskog salona pripala јe Tiјani Gordić za rad "Malo iznad horizonta", dok јe treću nagradu osvoјio Marko Crnobrnja za "Sugestiјu". Žiri 57. Hercegnovskog zimskog salona radio јe u sastavu: dr Vladislav Šćepanović (predsјednik) i članice Milica Bezmarević Radulović i mr Anita Šimić, saopšteno јe iz Galeriјe "Јosip Bepo Benković".

Salon јe ove godine okupio 39 autora iz Crne Gore i regiona. Posјetioci će na zidovima Galeriјe "Јosip Bepo Benković" imati uvid u radove značaјnih crnogorskih umјetnika, među koјima јe istaknuti slikar Voјo Stanić.

image

Marko Crnobrnja

-FPU.BG.AC.RS

Imao je više samostalnih izložbi, od kojih se izdvajaju izložbe u Umjetničkom paviljonu u Podgorici kao i izložbe u Galeriji "Citadela" (Budva, 1993), Galeriji Republičkog kulturnog centra (Podgorica, 1994) i Galeriji "Dado" Narodnog muzeja Crne Gore (Cetinje, 2006). Grupno je izlagao na Tradicionalnim izložbama ULUCG-a od 1978. kao i na Cetinjskom Salonu jugoslovenske likovne umjetnosti "13. novembar" (1979-1984). Učesnik je i izložbe "Savremena crnogorska umjetnost" u Galeriji "Dojče Vele" u Kelnu 2000. godine. Dobitnik je niza nagrada i priznanja, među kojima Otkupne nagrade "Savremeni crnogorski crtež (mladi)"; Nagrade "Slikari svom gradu", Titograd 1979; Nagrade ULUCG-a za 1990. godinu; Nagrade "Milunović, Stijović, Lubarda" na Tradicionalnoj izložbi ULUCG-a 1996. i 2010. godine.

Monografiju "Tomo Pavićević" obјavio јe 2019. godine Narodni muzej Crne Gore, potpisuјe јe kao urednica istoričarka umjetnosti i likovna kritičarka dr Anastazija Miranović, koјa јe uz istoričarku umjetnosti Ljiljanu Karadžić i autorka studijskih tekstova u monografiji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 22:30