Пљеваљски тамбураши / -FOTO: ADDY SEFEROVIC
06/08/2024 u 13:16 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tradicionalni zvuk tambure

Na festivalu Wild Beauty Art večeras (6. avgusta) će na Žabljaku, na Trgu durmitorskih ratnika u 20 časova nastupiti Pljevaljski tamburaši. Njihov koncert segment je festivalskog programa „Ethno flavors”

Večeras će Pljevaljski tamburaši nastupiti u sljedećem sastavu: Ibrahim Ipko Gerina, prvi basprim i vođa ansambla, Amar Gerina, drugi basprim, Darko Prelević, harmonika, i Miljan Miško Obradović, kontra i bas.

– Veliku pažnju smo posvetili kreiranju programa koji se fokusira na etno-tradicionalne melose, a samim tim i na kulturnu baštinu ovih prostora. Crna Gora i region imaju bogatu lokalnu umjetnost koja treba da zasija i promoviše se među domaćom publikom, postajući važan dio naše kulturne scene. Kroz nastupe međunarodnih umjetnika koje smo uvrstili u „Ethno flavors” segment programa festivala, željeli smo da predstavimo uspješan model reinterpretacije kulturne baštine, kao i podstaknemo na slične poduhvate, ka popularizovanju i širenju interesovanja za umjetnost obogaćenu našim kulturnim nasljeđem i van granica države -izjavili su iz festivalske pres službe.

Pljevaljski tamburaši, nastavljaju tradiciju tamburaškog muziciranja koje je u Pljevljima ustanovljeno dolaskom Austrougara i Čeha za vrijeme okupacije Crne Gore. Od Kulturno-umjetničkog društva „Gajret” i Kulturno-umjetničkog društva „Jedinstvo” 1949. godine nastao je KUD „Vladimir Knežević Volođa”, koji je njegovao tamburaške sekcije u kojima su bili Ismet Gerina i Izet Gerina, otac i stric sadašnjeg vođe orkestra, Ibrahima Gerine. Orkestar je nastupao u okviru KUD-a do 1987. godine, kada je, na predlog svih članova, dobio sadašnje ime – Pljevaljski tamburaši. Orkestar je nastupao širom svijeta. Snimio je četiri albuma i vise pojedinčanih pjesama koje potiču iz pljevaljskog kraja i prostora Crne Gore. Kroz orkestar je, od osnivanja, prošlo više od 120 članova. U posljednje skoro tri decenije Orkestar vodi Ibrahim Ipko Gerina sa sinom Amarom Gerinom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 23:46