Autoportret Milene Pavlović Barili / -SEKRETARIJAT ZA KULTURU PODGORICE
17/09/2024 u 08:38 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tri grada, jedna umjetnica

Izložba radova Milene Pavlović Barili (1909 - 1945) naslovljena "Tri grada - jedna umjetnica" biće svečano otvorena u utorak, 17. septembra, u 20 časova, u Modernoj galeriji podgoričkih Muzeјa i galeriјa. Na izložbi će biti predstavljena 43 djela – slike i ilustracije iz različitih faza njenog stvaralaštva

Izložba "Tri grada - jedna umjetnica" je realizovana u saradnji sa galerijom "Vitomir Srbljanović" iz Pljevalja, Fondacijom "Milenin dom" i Galerijom Milene Pavlović Barili iz Požarevca, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ambasade Republike Srbije u Crnoj Gori.

Nakon premijernog prikazivanja u Pljevljima, izložba će, nakon Podgorice, biti preseljena u Tivat. Kustoskinje izložbe su Violeta Tomić i Ljiljana Karadžić, a tokom njenog trajanja biće organizovana stručna vođenja.

Posjetioci će izložbu u Podgorici moći da pogledaju do 10. oktobra.

image

Vizual za izložbu

-MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

– Život i djelo Milene Pavlović Barili, jedne od najintrigantnijih figura srpske umjetnosti prve polovine XX vijeka, po mnogo čemu su bili izuzetni, neuobičajeni. Sve što je obilježilo njen kratki život bilo je egzotično, živopisno – porijeklo, trajanje i kraj. Bila je izrazito darovita, maštovita, samosvojna, obrazovana, zanatski vična, senzibilna umjetnica, slikarka-pjesnikinja, nomad. Neuklopljenost i neukalupljenost u društvene obrasce i dominantne tokove nacionalne umjetnosti epohe ispleli su oko Mileninog lika mnogo godina nakon njene smrti mitsku auru. Za razliku od magistralnih stremljenja na jugoslovenskoj sceni u međuratnom periodu koja karakterišu čulnost, pikturalnost, ekspresija, intimizam, umjetnica formalno i poetički i stavlja u fokus svojih istraživanja imaginarno, snoliko, simbolično, autobiografsko.

image

Vizual za izložbu

-MUZEJI I GALERIJE PODGORICE

Mileninu ličnost su formirale različite kulture (srpska i italijanska) rano razdvojenih roditelja, nepremostiva različitost njihovih karaktera i načina života, kao i stalna putovanja od najranijeg djetinjstva. Rasla je u dva odvojena svijeta koja su se ponekad spajala i preplitala, a češće odvajala i sukobljavala. Kada je bila u jednom, osjećala je nostalgiju za drugim. Ta tragedija za dijete postala je srećna okolnost za umjetnika. Od mirne, patrijarhalne srpske palanke, preko evropskih umjetničkih centara sa uskovitlanim modernim strujanjima i vječnim muzejima, pa sve do “novoga svijeta“ Amerike koji ju je neodoljivo privlačio, bipolarnost će je, poput usuda pratiti, nadahnjivati, ali i unositi nespokoj i tjeskobu. Milena je živjela život “transkulturnog migranta”, jer su se mnogobrojni uticaji u njenom djelu prožimali. Nije bila rigidno vezana za jedan način mišljenja, već se kretala slobodno između više poredaka, a ni u jednom nije bila čvrsto ukorijenjena. Na izvjestan način Milena je rani predskazatelj eklekticizma postmoderne umjetnosti, koji uključuje geografski i kulturni nomadizam, transnacionalnost, učenu umjetnost, citatnost, palimpsest i interdisciplinarnost. Zbog toga njeno djelo iznova dobija na aktuelnosti - stoji u najavi podgoričkih Muzeja i galerija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 08:39